X

Putin, Erdogan, Macron și Merkel doresc un tratat de încetare a luptei în provincia siriană Idlib

Liderii Rusiei, Germaniei, Franței și Turciei au subliniat sâmbătă importanța încheierii unui acord de încetare a focului în Siria, stabilind că trebuie înfiițat până la finalul anului un comitet pentru elaborarea unei noi Constituții, relatează Reuters, scrie Mediafax.

Liderii celor patru țări s-au întâlnit sâmbătă în Istanbul pentru a discuta despre conflictul din Siria, în special despre problemele din regiunea Idlib, controlată de rebeli.

Citește și : Trump anunţă că se va deplasa la Pittsburgh, după atacul antisemit comis într-o sinagogă

În cadrul summitului, liderii au discutat și despre acordul încheiat luna trecură între Turcia și Rusia privind stabilirea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib.

„Rusia și Turcia au negociat un acord care trebuie implementat foarte strict. Au fost făcute asigurări în această privință. Vom fi cu toții extrem de vigilenți pentru a ne asigura că aceste angajamente sunt respectate și că acordul de încetare a focului este stabil și sustenabil”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

„Contăm pe Rusia să pună o presiune foarte clară pe regimul din Siria”, a adăugat liderul francez.

Respectarea acordului încheiat de Rusia și Turcia privind regiunea Idlib este urmărită atent de comunitatea internațională, a menționat Emmanuel Macron.

Președintele rus Vladimir Putin a transmis în urma summitului că Turcia își îndeplinește obligațiile legate de acordul privind regiunea Idlib. Procesul nu este unul simplu, iar Rusia plănuiește să continue cooperarea, a adăugat Putin.

Citește și : SUA coboară toate drapelele în bernă după atacul de la Pittsburgh (Trump)

Cei patru lideri au ajuns la concluzia că este necesară înființarea unui comitet pentru elaborarea unei noi Constituții în Siria până la finalul anului.

„Acest lucru trebuie făcut cât de curând posibil, sper că vom reuși până la finalul anului”, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan.

Tags: frantagermaniaIdlibIstanbulrusiasiriasummitturcia
Categorii: DiasporaSinteze