X

Putin felicită forţele ruse de ‘operaţiuni speciale’ pentru ‘eroismul’ lor

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat duminică “eroismul” forţelor ruse de “operaţiuni speciale”, într-un mesaj de felicitare cu prilejul sărbătoririi zilei acestui corp al forţelor armate ruse, transmite EFE, potrivit agerpres.  

“O recunoaştere specială pentru cei care îşi fac cu eroism datoria militară în cursul operaţiunii speciale pentru a oferi ajutor republicilor populare din Donbas”, a declarat şeful de la Kremlin într-un mesaj video adresat membrilor acestei forţe.

Citește și: Numeroase bănci ruseşti, excluse din sistemul de plăţi SWIFT

La 24 februarie, Putin a anunţat începerea unei “operaţiuni militare speciale” în Ucraina ca răspuns la o solicitare de ajutor provenită din partea autoproclamatelor “republici populare” Lugansk şi Doneţk din provincia ucraineană separatistă şi prorusă Donbas, recunoscute de către Moscova drept state independente.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Rusiei, Igor Konaşenkov, a declarat tot duminica aceasta că, “în ultimele 24 de ore, Forţele Armate ale Rusiei au blocat total oraşele Herson şi Beriansk. Au preluat controlul oraşului Ghenicevsk şi al aerodromului Cernobaievka, din apropiere de Herson”, a adăugat el. Konaşenkov a mai afirmat că, pe măsură ce “operaţiunea militară” înaintează, se observă o “dezertare masivă” din partea militarilor ucraineni.

În schimb, la Kiev, autorităţile dau asigurări că forţele ucrainene îşi menţin poziţiile şi luptele se desfăşoară “în aceleaşi locuri ca şi acum trei zile”.

“Controlăm situaţia în regiunile Ucrainei”, a declarat consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihail Podoliak, într-o înregistrare video difuzată de agenţia UNIAN.

Citește și : Anonymous: Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii

Rusia – a spus Podoliak – nu poate prelua controlul niciunui oraş ucrainean şi s-a înşelat dacă şi-a închipuit că militarii săi vor fi primiţi cu flori.

“Ucraina rezistă (…) au crezut că pot pune mâna pe Ucraina în patru, 12, maximum 16 ore, erau convinşi. Dar realitatea este alta. Luptele pentru ocuparea unor poziţii se poartă în aceleaşi locuri ca şi în urmă cu trei zile”, a insistat el

Tags: DonbasDoneţkkremlinLuganskmoscovaucrainaVladimir Putin
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina