X

Putin, gata să intervină în problema inundaţiilor din Coreea de Nord. Kim Jong-un îl refuză

Putin, gata să intervină în problema inundaţiilor din Coreea de Nord. Kim Jong-un îl refuză

Rusia a promis asistenţă umanitară Coreei de Nord după ce inundaţiile devastatoare au avariat mii de case şi au provocat un număr necunoscut de victime, rapoartele din Coreea de Sud afirmând că numărul morţilor sau al dispăruţilor ar putea ajunge la 1.500, relatează The Guardian.

Preşedintele Vladimir Putin a oferit condoleanţe şi ajutor umanitar după ploaia torenţială record din 27 iulie, care a scufundat suprafeţe întinse de terenuri agricole în nord, în apropiere de China, au declarat Kremlinul şi mass-media de stat nord-coreene, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

“Vă rog să transmiteţi compasiunea şi sprijinul nostru tuturor celor care şi-au pierdut persoanele dragi în urma furtunii”, a spus Putin într-o telegramă către Kim, adăugând că “puteţi conta întotdeauna pe ajutorul şi sprijinul nostru”.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a mulţumit lui Putin pentru ofertă, dar a declarat că, întrucât guvernul său a luat deja măsuri pentru a efectua lucrări de recuperare, va solicita ajutor “dacă este necesar”, a declarat media de stat KCNA.

Ploile abundente au afectat zonele nord-vestice ale Coreei de Nord în ultimele zile, inundând peste 4 000 de case şi izolând 5 000 de locuitori, a raportat KCNA. Presa de stat a declarat că Kim a inspectat personal zonele afectate.

Sâmbătă, Kim a acuzat mass-media sud-coreene că răspândesc zvonuri cu privire la pagubele şi victimele inundaţiilor, la câteva zile după ce Seulul a încercat să ofere ajutor umanitar.

Guvernul Coreei de Sud a declarat joi că este dispus să “ofere de urgenţă” asistenţă umanitară “victimelor dezastrului din Coreea de Nord”, în urma informaţiilor apărute în presa locală potrivit cărora numărul morţilor şi al dispăruţilor ar putea ajunge la 1 500.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Rapoartele privind inundaţiile constituie o “campanie de defăimare sud-coreeană pentru a ne face de ruşine şi a păta” imaginea Nordului, a afirmat Kim.

Coreea de Nord şi Rusia au fost aliate încă de la fondarea Nordului după cel de-al doilea război mondial, însă Phenianul şi Moscova au intensificat relaţiile diplomatice şi de securitate în ultimele luni, Kim şi Putin făcând schimb de vizite şi semnând un pact de “parteneriat strategic cuprinzător” în iunie.

Tags: Coreea de NordKim Jong UnPutin
Externe