Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Publicat:

Putin îl primeşte pe Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al UE

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

“Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina”, i-a transmis Putin lui Orban.

Şeful de la Kremlin a apreciat că Orban cunoaşte deja propunerea rusă de încetare a focului în Ucraina şi l-a invitat pe premierul ungar “să dezbată nuanţele acesteia”.

Putin a mai declarat că este gata să asculte poziţia premierului ungar asupra Ucrainei şi să fie pus la curent de către Orban cu privire la opiniile altor parteneri europeni.

La rândul său, la întâlnirea de la Kremlin cu Putin, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina.

“Numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi este redus drastic, iar în curând Ungaria ar putea deveni singura care poate face acest lucru”, a susţinut Orban la începutul întâlnirii cvu şeful statului rus.

Premierul ungar i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească “în condiţii atât de grele” şi a amintit că întâlnirea anterioară a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina.

“Aceasta este deosebirea dintre aceste două întâlniri”, a apreciat Orban, care a subliniat caracterul special al întâlnirii din această vineri. “Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa”, i-a transmis Orban lui Putin.

În declaraţii de presă acordate agenţiei locale MTI, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Bertalan Havasi, a anunţat chiar vineri sosirea lui Orban la Moscova în aceeaşi zi.

“Ca parte a misiunii sale de pace, prim-ministrul Viktor Orban a sosit la Moscova. Şeful guvernului se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin”, anunţase Havasi.

Presa ungară informase încă de joi că Orban, care a fost şi la Kiev săptămâna aceasta, urma să se întâlnească vineri la Moscova cu preşedintele rus.

Considerat liderul european cel mai apropiat de Moscova, şeful guvernului ungar a avut o întrevedere marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în calcul posibilitatea de a negocia cu Rusia o încetare a focului care să permită “accelerarea” discuţiilor de pace.

Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.

Cu puţin timp înainte de sosirea premierului ungar la Moscova, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că Orban “nu reprezintă în niciun fel UE”.

Deşi Ungaria este acum statul membru al UE care exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE până la 31 decembrie, “acest lucru nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii”, a subliniat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat vineri că Orban nu reprezintă NATO la Moscova şi a informat că premierul ungar a notificat Alianţa Atlantică în prealabil despre vizita sa la Moscova. În acest context, secretarul general al NATO i-a amintit lui Orban că Ungaria a sprijinit multe declaraţii de condamnare a invaziei ruse în Ucraina.

Ultima vizită a lui Orban la Moscova a avut loc în septembrie 2022, când şeful guvernului ungar a participat la funeraliile ultimului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, iar ultima sa întâlnire cu preşedintele rus s-a petrecut în februarie 2022, cu puţin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul lansează campania ‘Europa pentru tine’. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE

Guvernul lansează campania 'Europa pentru tine'. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE Integrarea europeană este obiectivul strategic al Republicii Moldova....

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic Joe Biden începe o nouă săptămână de luptă pentru supravieţuirea sa politică, sub ochii Americii,...

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută Peste 1400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor din...

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al ‘Moldovagaz’

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al 'Moldovagaz' 37 de dosare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.