Putin inaugurează un memorial dedicat victimelor represiunii politice sovietice

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni la Moscova un memorial dedicat victimelor represiunilor politice, asigurând că el doreşte “să tragă o linie” peste diviziunile din trecut, în ciuda acuzaţiilor de ipocrizie din partea unor foşti deţinuţi politici sovietici, relatează dpa şi AFP.

Primul monument naţional de acest gen din Rusia, un “Zid al durerii” din bronz compus din sute de siluete umane, a fost dezvelit pe o stradă ce poartă numele disidentului şi fizicianului sovietic Andrei Saharov, care a obţinut Premiul Nobel pentru Pace în 1975 pentru eforturile sale vizând reformele civile în Uniunea Sovietică.


Monumentul a fost dezvelit în Ziua naţională de comemorare a victimelor represiunilor politice, instituită în 1991. Inaugurarea monumentului a avut loc cu o săptămână înainte ca ţara să marcheze un secol de la revoluţia comunistă din 1917 care a înfiinţat Uniunea Sovietică.

“Dezvelirea acestui monument este deosebit de pertinentă în acest an al aniversării a 100 de ani de la revoluţie”, a declarat Putin, potrivit comentariilor sale difuzate de agenţia de presă de stat TASS.

Inaugurarea, sprijinită de principalul ONG rus de apărare a drepturilor omului, Memorial, şi Fundaţia Soljeniţîn, a avut loc după ce Putin a participat la o reuniune a consiliului Kremlinului pentru drepturile omului, axată pe politicile de stat în ceea ce priveşte victimele represiunii. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, şi patriarhul ortodox rus Kirill au fost de asemenea prezenţi.

“Sper că această dată să fie acceptată de societatea noastră ca marcând evenimentele dramatice care au divizat ţara şi poporul, servind ca un simbol al depăşirii acestor diviziuni, un simbol al iertării reciproce şi acceptării istoriei naţionale aşa cum este”, a declarat Putin.

Cu toate acestea, în jur de patruzeci de foşti deţinuţi politici au calificat drept “ipocrizie” inaugurarea acestui monument, ei afirmând că “represiunile politice” se înmulţesc împotriva societăţii civile şi opozanţilor în Rusia.

“Nu putem împărţi victimele represiunilor politice între cele pentru care s-a putut ridica un monument şi cele pe care deocamdată le putem ignora”, au declarat aceştia într-o scrisoare semnată mai ales de foştii disidenţi sovietici Vladimir Bukovski şi Aleksandr Podrabinek.

La sfârşitul lunii septembrie a fost inaugurat la Moscova un bust de bronz al lui Iosif Stalin, artizan al terorii din anii 1930, bust amplasat alături de cele ale altor lideri sovietici, aminteşte France Presse.

Apărătorii drepturilor omului consideră că aceasta este o altă încercare a autorităţilor de reabilitare a dictatorului în cadrul eforturilor lor de a încuraja fervoarea patriotică.

Acţiunile lui Stalin continuă să divizeze profund societatea rusă. În timp ce unii îl consideră “motorul” industrializării URSS şi victoriei URSS asupra Germaniei naziste, alţii denunţă un tiran responsabil pentru milioane de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.