Putin îşi vizitează ‘tovarăşii’ din Coreea de Nord şi Vietnam

Publicat:

Putin îşi vizitează ‘tovarăşii’ din Coreea de Nord şi Vietnam

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord pe 18-19 iunie, a anunţat luni presa de stat de la Phenian, în contextul aprofundării cooperării militare cu Coreea de Nord după summitul pe care l-a avut cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în septembrie, transmit agenţiile AFP şi Yonhap. Vizita a fost confirmată şi de Kremlin.

Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu peste 10 lideri europeni și nord-americani – Stiripesurse.md


Putin va “efectua o vizită de stat” în Coreea de Nord la invitaţia liderului nord-coreean Kim, a precizat agenţia centrală coreeană de presă (KCNA) într-o depeşă conţinând o singură frază.

“La invitaţia lui Kim Jong-un (…), Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18 şi 19 iunie”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Putin îşi vizitează ‘tovarăşii’ din Coreea de Nord şi Vietnam

Vizita face parte din turneul preşedintelui rus, care va include şi o vizită în Vietnam, de miercuri până joi.

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile “puternice de fraţi de arme” care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian.

Putin îşi vizitează ‘tovarăşii’ din Coreea de Nord şi Vietnam

Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în Coreea de Nord, prima datând din anul 2000, când s-a întâlnit acolo cu Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un.

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a expediat Rusiei mii de containere cu obuze şi rachete pe care armata rusă le-a utilizat în războiul cu Ucraina, în schimbul acestora Moscova oferind Phenianului asistenţă pentru lansarea de sateliţi spion, acţiuni care conform Occidentului ar presupune încălcarea sancţiunilor ONU contra Coreei de Nord. În luna martie Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU programul de monitorizare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Unii comentatori cred că în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord va fi abordată intensificarea exporturilor de muniţii nord-coreene către Rusia, în schimbul furnizării de către aceasta de alimente şi energie, aceiaşi comentatori semnalând în acest sens creşterea de către industria de apărare nord-coreeană a producţiei de muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete şi a celei de rachete de croazieră, astfel de rachete nord-coreene fiind deja folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.