X

Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord

Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord

Fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu, un apropiat al lui Vladimir Putin care în prezent deţine funcţia de secretar al Consiliului de Securitate, se află la Phenian şi a purtat vineri discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în condiţiile în care Occidentul suspectează Coreea de Nord că furnizează rachete Moscovei pentru războiul din Ucraina, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Vizita are loc într-un moment critic al războiului din Ucraina, iar Statele Unite afirmă că Phenianul a furnizat Rusiei muniţie şi rachete balistice.

Citeşte şi: Un soldat moldovean A MURIT la linia de demarcaţie cu Transnistria

Statele Unite şi aliaţii lor cântăresc o decizie cu privire la posibilitatea de a lăsa Ucraina să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei. Liderul rus Vladimir Putin a declarat joi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, Occidentul ar lupta direct cu Rusia.

Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord

Moscova şi Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis să-şi intensifice legăturile militare. Rusia şi-a aprofundat relaţiile cu Coreea de Nord de la începutul războiului din Ucraina, iar Kim l-a primit pe Putin într-o vizită de stat în iunie.

Şoigu a fost ministrul apărării până în luna mai, iar acum este secretar al Consiliului de Securitate, un forum care îi reuneşte pe Putin, şefii armatei şi ai serviciilor sale de informaţii şi alte personalităţi de rang înalt.

„Ca parte a dialogului strategic continuu dintre ţările noastre, a avut loc un schimb substanţial de opinii cu colegii coreeni cu privire la o gamă largă de chestiuni de pe agenda bilaterală şi internaţională”, a declarat Consiliul rus de Securitate, citat de agenţia de presă de stat RIA. Acesta a afirmat că întâlnirile au avut loc într-o „atmosferă excepţională de încredere şi prietenie” şi vor aduce o contribuţie importantă la punerea în aplicare a acordurilor la care au ajuns Putin şi Kim la summitul lor de acum trei luni.

Coincidenţă sau nu, Coreea de Nord a prezentat vineri, pentru prima dată, imagini cu centrifugele care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce liderul Kim Jong Un a vizitat o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi a cerut mai mult material pentru a-şi spori arsenalul. 

Tags: Coreea de NordKim Jong UnrusiaSerghei ŞoiguVladimir Putin
Externe