Putin l-a trimis pe Şoigu în Iran, în timp ce Orientul Mijlociu se află în pragul unui război mai amplu

Publicat:

Putin l-a trimis pe Şoigu în Iran, în timp ce Orientul Mijlociu se află în pragul unui război mai amplu

Fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu, devenit secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei şi considerat omul de încredere al lui Vladimir Putin, a sosit luni la Teheran pentru a discuta cu liderii iranieni, inclusiv cu preşedintele şi cu înalţi oficiali din domeniul securităţii, în timp ce Republica Islamică îşi cântăreşte răspunsul pentru uciderea unui lider Hamas pe teritoriul său, atentat pe care îl atribuie Israelului, relatează Reuters.

Rusia a condamnat uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, care a fost asasinat în Iran săptămâna trecută, şi a cerut tuturor părţilor să se abţină de la măsuri care ar putea înclina Orientul Mijlociu către un război regional mai amplu, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, a fost prezentat de postul de televiziune rusesc Zvezda întâlnindu-se cu contraamiralul Ali Akbar Ahmadian, un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), care deţine funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională.

Şoigu, care a fost ministrul rus al apărării înainte de a fi mutat la Consiliul de Securitate în luna mai, se va întâlni şi cu preşedintele Masoud Pezeshkian, a declarat Zvezda. “La Teheran, secretarul Consiliului rus de Securitate urmează să se întâlnească cu preşedintele, cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi cu şeful Statului Major General”, potrivit Zvezda TV.

Deşi Putin nu a comentat încă public recenta escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, oficiali ruşi de rang înalt au declarat că cei din spatele uciderii lui Haniyeh au încercat să distrugă orice speranţă de pace în Orientul Mijlociu şi să atragă Statele Unite în acţiuni militare. Iranul a dat vina pe Israel şi a declarat că îl va “pedepsi”; dar oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea.

Iranul sprijină Hamas, care se află în război cu Israelul în Gaza, precum şi gruparea libaneză Hezbollah, al cărei comandant militar senior Fuad Shukr a fost ucis într-un atac israelian asupra Beirutului săptămâna trecută.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Rusia a cultivat legături mai strânse cu Iranul de la începutul războiului său cu Ucraina şi a declarat că se pregăteşte să semneze un acord de cooperare de mare amploare cu republica islamică.

Reuters a relatat în februarie că Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice. La rândul lor, Statele Unite au declarat în iunie că Rusia pare să îşi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul şi că a primit sute de drone de atac unidirecţionale pe care le foloseşte pentru a lovi Ucraina, ceea ce Moscova neagă.
Rusia a declarat vinerea trecută că s-a alăturat Iranului în condamnarea asasinării liderului Hamas şi în sublinierea “consecinţelor extrem de periculoase ale unor astfel de acţiuni”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Manevre diplomatice în vederea evitării unei escaladări militare în O.Mijlociu

Manevre diplomatice în vederea evitării unei escaladări militare în O.Mijlociu Manevre diplomatice se intensificau luni într-o încercare de evitare a unei escaladări militare în Orientul...

Încă un oficial rus de rang înalt din domeniul apărării a fost reţinut pentru fraudă

Încă un oficial rus de rang înalt din domeniul apărării a fost reţinut pentru fraudă Autorităţile ruse au reţinut un alt oficial de rang înalt...

Curs valutar oficial al BNM pentru 6 august 2024

Curs valutar oficial al BNM pentru 6 august 2024 Leul moldovenesc se depreciază în raport cu euro, dolarul american și leul românesc. În același timp,...

Mai multe acte cu indicii de falsificare, ridicate la PTF Leușeni în ultimele 24 de ore

Mai multe acte cu indicii de falsificare, ridicate la PTF Leușeni în ultimele 24 de ore Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției Regionale Vest au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.