Putin şi Macron au conevit asupra menţinerii acordului nuclear cu Iranul

Publicat:

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au conevit luni asupra necesităţii menţinerii acordului cu privire la programul nuclear al Iranului într-o convorbire la telefon, a anunţat Kremlinul, relatează Reuters, conform news.ro .

Această conversaţie telefonică între preşedinţii rus şi francez a avut loc cu câteva ore înainte ca Emmanuel Macron să fie primit la Washington de preşedintele american Donald Trump, care contestă acordul încheiat în 2015 şi ratificat ulterior de administraţia Obama.


Citește și : Comisia Europeană nu are obligaţia să dea curs unei ‘iniţiative cetăţenești’ (CJUE)

La 12 ianuarie, locatarul Casei Albe a reînnoit suspendarea sancţiunilor economice de care beneficiază Iranul în baza acestui acord.

Însă Trump a stabilit în aceeaşi zi un ultimatum de 120 de zile – până pe 12 mai – Statelor Unite şi semnatarilor europeni ai acordului, să corecteze ”defectele teribile” de caresuferă, în opinia sa, acest acord.

Altfel el va refuza să prelungească relaxarea sancţiunilor americane impuse Republicii islamice.

”Este un acord perfect? (…) Nu”, a subliniat Emmanuel Macron într-un interviu difuzat duminică pe Fox News.

”Dar aveţi o opţiune mai bună? Nu o văd (…). Eu nu am niciun plan B în domeniul nuclear contra Iranului”, a adăugat el.

”Poziţia mea este să spun: nu părăsiţi acordul atât timp cât nu avem o opţiune mai bună în disarul nuclear şi să completăm acordul cu un control al activităţii balistice şi politice a Iranului în regiune”, a pledat el.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat luni că s-a pus de acord cu omologul său chinez Wang Yi să blocheze orice încercare americană de sabotare a acordului în dosarul nuclear iranian.

Preşedinţia franceză s-a exprimat cu privire la prtea siriană a discuţiilor dintre cei doi preşedinţi.

Emmanuel Macron a subliniat legitimitatea atacurilor efectuate de Franţa împreună cu Statele Unite şi Regatul Unit şi cu privire la dorinţa sa ”de accentuare a eforturilor încă de pe acum, prin dialog cu toate puterile vizate, în vedere declanşării unui proces politic credibil şi intensificării acţiunii umanitare”.

El a ”subliniat mai ales asupra voinţei sale de a acţiona împreună cu Rusia”, scrie Palatul Elysée într-un comunicat.

Citește și : Fâşia Gaza : 40 de palestinieni au fost uciși de armă israeliene de la începutul mişcării de protest de la granița cu Israelul

”Este exact sensul lucrărilor în curs la Consiliul de Securitate al ONU, al căror obiectiv trebuie să fie unirea comunităţii internaţionale şi asumarea, împreună, a responsabilităţilor pe care le avem în vederea aducerii păcii în Siria”.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin şi-au confirmat voinţa de a avea ”o agendă încărcată pe plan bilateral şi internaţional” cu ocazia vizitei în Rusia a preşedintelui francez pe 24 şi 25 mai, adaugă Elysée.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.