Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Publicat:

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul… dar visul lui Putin ar putea să nu vadă niciodată lumina zilei, spun experții.

Amiral Kuznețov, bătrânul portavion sovietic stă tot în reparații


De pe supernava de luptă ar trebui să-și ia zborul cele mai noi avioane de luptă invizibile pe radar ale Rusiei, scrie The Sun, potrivit stiripesurse.

Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Fost adjunct al șefului Statului Major al Marinei Ruse, viceamiraul în retragere Vladimir Pepeliaev a fost însărcinat cu dezvoltarea unui astfel de portavion la Institutul de Cercetare Krîlov.

El a dezvăluit că viitoarea navă ar trebui să aibă un deplasament de 70 000 până la 90 000 de tone și va fi propulsată de un reactor nuclear.

Portavionul mamut ar fi, de asemenea, capabil să lanseze avioane de luptă invizibile pe radar Su-57.

“Promițătorul nostru portavion ar trebui să aibă o deplasamet de 70 până la 90 de mii de tone, dar cel mai important lucru nu este deplasamentul sau dronele, ci aeronavele. Astăzi, avem Su-33 și MiG-29K/Cube. În viitor, portavionul nostru ar trebui să fie înarmat cu Su-57“, a spus viceamiralul rus.

Pepeliaev a adăugat că Rusia ar avea nevoie de cel puțin patru astfel de portavioane pentru a ajunge din urmă Occidentul.

Flota Rusiei se află în urma rivalilor săi, deoarece SUA și China au lansat deja propriile lor portavioane impresionante.

Dar proiectul ambițios ar putea să nu iasă niciodată de pe planșa de desen, după ce încercările anterioare au eșuat lamentabil.

Ultimul proiect pentru un portavion, denumit Furtuna, trebuia să fie realizat între 2025 și 2030.

Cu toate acestea, proiectul de 5 miliarde de dolari nu a înregistrat progrese semnificative de la demararea sa în 2017.

Costurile amețitoare ale construirii unui portavion de un asemenea calibru s-au dovedit a fi o povară insuportabilă pentru economia Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina.

Aproape jumătate din Flota Rusiei din Marea Neagră a fost deja lovită de drone sau rachete ucrainene de când Putin și-a lansat invazia la scară largă în 2022.

Singurul portavion al lui Putin, Amiral Kuznețov, are, de asemenea, o istorie tulbure, având parte de mai multe incendii și accidente grave în timpul celor 30 de ani de viață.

Nava a fost supusă unor reparații masive din 2017, când a fost folosită în atacurile asupra Siriei.

Pepeliaev a declarat că nava ar trebui să finalizeze reparațiile și modernizarea în acest an. “Cel mai probabil, vor fi modernizate sistemele de supraveghere, controlul aviației, sistemele de autoapărare și energia electrică. Aparent, sistemul de rachete de atac nu va fi desființat în favoarea aviației de punte. Mai degrabă, acesta va fi modernizat”, a explicat viceamiralul rus.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Expertul naval H.I Sutton a declarat pentru The Sun că portavionul Amiral Kuznețov s-ar putea să nu poată fi reparat niciodată.

Având în vedere provocările financiare ale Rusiei, este din ce în ce mai dificil să se finalizeze lucrările și să se întoarcă la serviciul activ. Și chiar dacă o va face, lucrările pentru modernizarea sa sunt deja mult în urma așteptărilor. Există un serios semn de întrebare cu privire la capacitatea continuă a Rusiei de a-și întreține cele mai mari nave de război“, a spus Sutton.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va mai sta 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Decizia a...

Teatrul ‘Luceafărul’ se retrage din proiectul ‘Invizibil’

Teatrul 'Luceafărul' se retrage din proiectul 'Invizibil' Teatrul „Luceafărul” se retrage din proiectul „Invizibil”. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a instituției...

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.