Putin promite să continue tranzitul de gaze ruseşti via Ucraina

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri să continue tranzitul de gaze ruseşti via Ucraina cu condiţia ca acesta să fie profitabil după lansarea gazoductului subacvatic Nord Stream 2 între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, proiect criticat de Kiev şi de unele ţări europene, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘După lansarea Nord Stream 2, nu se prevede oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. Livrările vor continua dacă se vor dovedi întemeiate şi oportune pentru actorii economici’, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german, care a cerut, la rândul său, ‘garanţii’ în acest sens pentru Kiev.


Citește și : Belgia: Fetiţa kurdă decedată într-o camionetă urmărită de poliție a fost ucisă de ‘un glonţ’

‘Am văzut întotdeauna acest proiect ca fiind exclusiv economic şi l-am ţinut departe de orice proces politic’, a spus el.

Nord Stream 2 este destinat să dubleze până la sfârşitul anului 2019 capacităţile Nord Stream 1 şi să permită ca o cantitate mai mare de gaze ruseşti să ajungă direct în Germania, ocolind Ucraina.

Mai multe ţări, cu Polonia în frunte, se opun acestui proiect ce ar diminua tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina, denunţând semnificaţia sa politică.

‘Rolul Ucrainei ca ţară de tranzit trebuie menţinut şi Germania este gata să joace un rol în acest sens’, a declarat Merkel, potrivit afirmaţiilor sale traduse în limba rusă.

‘De asemenea, vedem Nord Stream 2 ca pe un proiect economic, dar există şi alte componente şi de aceea trebuie să ne gândim la garanţii pentru Ucraina’, a adăugat ea.

Secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat, Sandra Oudkirk, care se ocupă de problemele energetice, a criticat proiectul Nord Stream 2, apreciind proiectul drept o ‘idee proastă’.

‘Ne-am bucura dacă proiectul nu ar vedea lumina zilei’, a spus ea cotidianului german Süddeutsche Zeitung, amintind că sancţiunile votate împotriva Rusiei în august de Congresul american permit Washingtonului să sancţioneze în orice moment întreprinderi, inclusiv europene, care sunt implicate în proiecte gaziere cu Rusia.

‘Nu se poate avea încredere în garanţiile Rusiei’, a spus oficialul american, referindu-se la asigurările Rusiei cu privire la continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina, conform AFP.

Putin a primit-o pe Angela Merkel la reşedinţa sa de vară din Soci (sudul Rusiei), discuţiile axându-se, între altele, şi pe conflictul din Ucraina, în contextul în care Germania se numără printre mediatorii negocierilor de pace între Ucraina şi Rusia, a pledat constant pentru sancţiunile UE împotriva Moscovei după anexarea Crimeii în 2014, iar în ultimul timp şi-a dat acordul pentru extinderea conductei ruseşti Nord Stream care transportă direct gaze ruseşti spre Germania, ocolind Ucraina, potrivit dpa.

Angela Merkel, care efectuează prima sa vizită în Rusia în ultimul an, a fost întâmpinată de Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev, iar şeful statului rus i-a dăruit în semn de bun-venit un buchet compus din trandafiri, frezii şi alte flori în culori pastelate, conform TASS.

În ultimele luni, Germania şi-a dat aprobarea finală pentru ca Rusia să-şi dezvoltare gazoductul Nord Stream, prin care gazele ruseşti vor ajunge direct în Germania, în pofida protestelor Ucrainei, care a argumentat că acest proiect subminează sancţiunile UE.

Ministrul energiei şi economiei german, Peter Altmaier, a vizitat de două ori Ucraina în ultima săptămână pentru a asigura Kievul de sprijinul Berlinului, chiar dacă Rusia a început lucrările de extindere a conductei Nord Stream 2.

El a vizitat, de asemenea, Rusia în această săptămână pentru a se întâlni cu înalţi oficiali. După întâlnirea sa cu premierul Dmitri Medvedev, Altmaier şi-a exprimat încrederea că Moscova şi Kievul vor ajunge în curând la o înţelegere privind furnizarea de gaze naturale ruseşti către Europa.

Kievul se teme că ar putea pierde taxele pentru tranzitul de gaze ruseşti spre Europa. Acest tranzit este o sursă majoră de venituri pentru Ucraina, notează dpa.

Citește și : ONU: Răspunsul Israelului în Gaza a fost ‘total disproporţionat’

În conferinţa de presă comună, preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat convingerea în necesitatea respectării acordurilor de pace de la Minsk şi a ‘formatului de negocieri Normandia’ (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) pentru rezolvarea crizei din Ucraina, conform TASS.

‘Am căzut de acord că acordurile de la Minsk rămân o bază fără alternativă pentru rezolvarea’ situaţiei, a spus Putin, adăugând că diplomaţi ruşi şi germani vor examina din nou opţiunile privind trimiterea unui contingent multinaţional de menţinere a păcii în estul Ucrainei. El a menţionat că a avut discuţii utile cu cancelarul german, potrivit Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.