Putin promite o nouă ”ordine mondială multipolară echitabilă”

Publicat:

Putin promite o nouă ”ordine mondială multipolară echitabilă”

Summitul regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneşte în acest an în Kazahstan mai multe ţări cu relaţii tensionate cu Occidentul, va promova o “ordine mondială multipolară echitabilă”, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

În declaraţia lor finală, participanţii, printre care se numără liderii chinez, iranian şi indian, vor sublinia “angajamentul lor pentru formarea unei ordine mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe dreptul internaţional şi aspiraţia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic”, a anunţat Vladimir Putin, în deschiderea şedinţei plenare.


Citeşte şi: SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență – Stiripesurse.md

Pentru preşedintele rus şi omologul său chinez Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, această lume “multipolară” se doreşte o alternativă la hegemonia americană asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunţă.

Putin promite o nouă ”ordine mondială multipolară echitabilă”

Vladimir Putin, în special după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, şi-a înmulţit eforturile pentru a reuni ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină în jurul acestei idei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la summit OCS, dar şi pentru întrevederi bilaterale cu lideri de stat, a anunţat Kremlinul.

Miercuri, preşedintele Putin a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. În timpul întrevederii, Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi.

Putin promite o nouă ”ordine mondială multipolară echitabilă”

De asemenea, Putin şi Erdogan au discutat despre războiul din Fâşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.

Membrii permanenţi ai OCS sunt Kazahstanul, India, China, Kîrgîzstanul, Pakistanul, Rusia, Tadjikistanul, Uzbekistanul şi, de un an, Iranul. Ele reprezintă în total jumătate din populaţia mondială.

Anul acesta, Republica Belarus a devenit de asemenea membră a OCS, o decizie anunţată în timpul summitului din 2023, organizată virtual de India.

La finalul summitului de la Astana, China va prelua preşedinţia prin rotaţie a OCS pentru perioada 2024-2025.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO – David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate

David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate David și Victoria Beckham au purtat...

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.