Putin refuză o cerere de interviu a lui Gershkovich de la The Wall Street Journal

Publicat:

Putin refuză o cerere de interviu a lui Gershkovich de la The Wall Street Journal

Moscova anunţă luni că ”nu este interesată” pentru moment de o cerere în vederea unui interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin a jurnalistului american Evan Gershkovich, deţinut în Rusia timp de aproape un an şi jumătate şi eliberat la începutul lui august 2024, relatează AFP.

”Pentru moment nu suntm interesaţi de acest intreviu”, a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pekosv, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

”Este nevoie de un motiv, iar pentru moment nu vedem un astfel de motiv”, a adăugat el.

Evan Gershkovich, un jurnalist de la The Wall Street Journal (WSJ), în vârstă de 32 de ani, a fost încarecerat din martie 2023 şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare în urma unui proces expeditiv cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care Moscova nu a susţinut-o niciodată cu probe şi pe care jurnalistul a respinso, la fel ca WSJ şi Casa Albă,

Jurnalistul, care i-a cerut lui Putin să-l graţieze, un demers obligatoriu pentru a fi eliberat, a adăugat şi o cere de interviu, potrivit WSJ.

Formularul conţinea ”un spaţiu gol pe care deţinutul îl putea completa”, a dezvăluit într-un articol WSJ.

”Ultimul rând (al documentului completat de Gershkovich) conţinea propunerea sa. După elivberare, Putin va accepta să-i dea un interviu?”, scrie ziarul.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a acordat – arareori – interviuri unor jurnalişti occidentali.

În februarie, Dmitri Peskov nota că Kremlinul primea ”numeroase cereri” de la presa din Occident.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat presiunea asupra presei independente şi străine din Rusia, în contextul unei reprimări în toate direcţiile a vocilor disidente, după atacul la scară mare în Ucraina.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia la începutul lui august, în cadrul celi mai mare acord de schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi opozanţi ruşi ca Vladimir Kara-Murza sau colaboratoare ale lui Aleksei Navalnîi au fost eliberaţi în acest schimb.

Cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul acorsului, inclusiv un presupus agent, Vadim Krasikov, încarcerat în Germania după ce a fost găsit vinovat de asasinarea unui separatrist cecen, au fost primiţi, la coborea din avion, de către Vladimir Putin, la Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două filme româneşti, selectate la Festivalul Internaţional de Film Toronto (TIFF), sunt susţinute de Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc

Două filme româneşti, selectate la Festivalul Internaţional de Film Toronto (TIFF), sunt susţinute de Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc Două filme româneşti selectate la...

Patti Scialfa, soţia lui Bruce Springsteen, a dezvăluit că are leucemie

Patti Scialfa, soţia lui Bruce Springsteen, a dezvăluit că are leucemie Muziciana Patti Scialfa, soţia lui Bruce Springsteen, a dezvăluit în documentarul „Road Diary: Bruce...

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025 Vedeta rap Kendrick Lamar va apărea pe cea mai...

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității – o ‘provocare existențială’ pentru Europa

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității - o 'provocare existențială' pentru Europa Europa se confruntă cu o "provocare existențială" de a-și crește productivitatea, se arată în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.