Putin se va adresa summitului alianţei de la Shanghai

Publicat:

India va găzdui marţi summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), alianţă regională căreia Iranul urmează să i se alăture şi unde preşedintele rus Vladimir Putin va lua cuvântul în format de videoconferinţă, relatează AFP, potrivit agerpres

Media de stat chineze au indicat că preşedintele Xi Jinping va asista de asemenea la summitul virtual al OCS – al cărei sediu se află la Beijing, dar este organizat de India, ţară ce asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a organizaţiei – alături de liderii celorlalte ţări membre.


Citește și : Nu va exista o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui membrii Wagner

Kremlinul a declarat luni că Vladimir Putin va participa la acest summit şi va rosti un discurs, fără să ofere mai multe detalii.

Va fi primul contact internaţional de această amplitudine al lui Putin, după ce luna trecută şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, şi-a condus forţele într-o rebeliune eşuată împotriva înaltei conduceri militare ruse, provocând o situaţie stânjenitoare pentru Kremlin.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că ‘aderarea cu drepturi depline a Iranului’ va fi aprobată în cadrul acestui summit, care va fi prezidat de premierul indian Narendra Modi.

Iranul este foarte activ în prezent pentru a-şi reduce izolarea internaţională – strânge relaţiile cu China şi Rusia, se reconciliază cu vecinii săi arabi şi îşi diminuează tensiunile cu ţările occidentale.

‘Această aderare este benefică atât pentru Iran, cât şi pentru organizaţie’, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, adăugând că ‘aceasta va avea efecte pozitive asupra dezvoltării economice’ între ţările membre.

Premierul pakistanez Muhammad Shehbaz Sharif va participa de asemenea, calificând summitul drept un ‘forum important pentru securitatea şi prosperitatea regionale’, a transmis Ministerul de Externe de la Islamabad într-un comunicat.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, creată în iunie 2001, grupează în prezent opt ţări: Rusia, China, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Uzbekistan, India şi Pakistan.

Citește și : Un birou internaţional de anchetă privind invazia rusă în Ucraina se deschide luni la Haga

Belarus şi Mongolia participă cu statut de observatori.

Lavrov a afirmat recent că, în cadrul reuniunii OCS, va fi semnat un memorandum cu privire la ‘obligaţiile’ Belarusului, aliat al Moscovei, ‘care va lansa de asemenea o procedură pentru aderarea cu drepturi depline’ la această alianţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor

Acțiunile CrowdStrike și Microsoft au scăzut la bursă, după întreruperea majoră a serviciilor Acţiunile companiilor americane CrowdStrike, specializată în securitate cibernetică, şi Microsoft au scăzut...

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.