X

Putin şi preşedintele EAU au discutat despre cooperarea în OPEC+ şi plafonul impus de Occident petrolului rus

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri la telefon cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohamed bin Zayed Al Nahyan, despre cooperarea cu grupul OPEC+ şi plafonul impus de Occident petrolului rus, a anunţat Kremlinul, transmit Reuters şi EFE, potrivit agerpres

Cei doi au discutat despre “intenţiile mai multor ţări occidentale de a introduce restricţii” asupra preţului ţiţeiului rus şi au subliniat “eficacitatea” cooperării în cadrul OPEC+ pentru a “garanta stabilitatea pieţei mondiale a petrolului”, conform unui comunicat oficial.

Citește și : China critică ‘supoziţiile nefondate’ dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Beijingului

“S-a constatat cu satisfacţie implementarea continuă de către toate statele participante a deciziilor adoptate”, se adaugă în comunicat.

Cei doi şefi de stat au analizat totodată relaţiile bilaterale şi au convenit să intensifice cooperarea economico-comercială şi în domeniul transportului.

Duminică, statele din grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, au decis menţinerea cotelor de producţie, într-un context economic incert înaintea intrării în vigoare a unor noi sancţiuni ale UE şi G7 contra Rusiei.

Cotele de producţie vor fi astfel menţinute la nivelul convenit în octombrie, când statele OPEC+ au decis o reducere a extracţiei de petrol cu două milioane de barili pe zi, provocând nemulţumirea statelor occidentale, în special a SUA. Cotaţiile petrolului Brent au oscilat în ultimele săptămâni în jurul a 80-85 de dolari barilul, mult sub cele de peste 130 de dolari la care se ajunsese în luna martie, după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Vineri, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Citește și : Xi Jinping se duce miercuri în Arabia Saudită (media de stat)

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, intrat în vigoare luni.

Tags: EAUMohamed bin Zayed al-NahyanoccidentOPECVladimir Putin
Categorii: Diaspora