X

Putin și Xi Jingping inaugurează ‘Puterea Siberiei’, primul gazoduct rusesc spre China – VIDEO

Rusia va inaugura oficial luni primul său gazoduct către China dintr-un număr de trei proiecte importante în Eurasia care urmează să devină operaționale în următoarele luni și care îi va consolida poziția de cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, transmite Wall Street Journal, potrivit mediafax.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jingping vor inaugura, prin video-conferință, gazoductul denumit Puterea Siberiei (Power of Siberia), care, cu o lungime de 3.000 de kilometri, va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia de Est cu frontiera ruso-chineză, de unde vor fi preluate de sistemul de conducte chinez. Livrările vor începe luni, imediat după inaugurare.

Citește și: Vremea rea provoacă decese în Franța. Printre victime se află și trei salvatori!

Gazoductul reprezintă o consolidare a relațiilor dintre cele două puteri, pe fondul competiției geostrategice tot mai accentuate cu Vestul. Analiștii numesc proiectul energetic al Moscovei drept cel mai important de la colapsul Uniunii Sovietice încoace.

Totodată, în ianuarie, Rusia va lansa oficial și gazoductul Turkstream, care va livra gaze naturale către Turcia ocolind Ucraina, urmând ca ulterior la mijlocul lui 2020 și gazoductul Nord Stream 2, prin Marea Baltică, să devină operațional. Nord Stream 2 a devenit un motiv de dispută în interiorul alianței nord-atlantice în președinția lui Donald Trump, el avertizând că prin acest gazoduct Germania va deveni “captivă” Rusiei. Gazoductul va dubla volumul de gaze naturale rusești livrate în Germania.

“Rusia nu doar crează noi fluxuri de venit, dar își diversifică pariurile și își consolidează poziția strategică”, spune Andrew Hill, analist în domeniul energiei la S&P Global.

Totodată, contractul de aprovizionare pe 30 de ani, semnat în 2014, prevede că Rusia trebuie să livreze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual când gazoductul va deveni complet operațional în 2025. Livrările sunt estimate genereze venituri de peste 400 de miliarde de dolari pentru Rusia.

Citește și: Australia face un grup special de lucru pentru combaterea spionajului chinez

Într-o vizită la Moscova săptămâna trecută, vice-ministrul de externe al Beijingului, Le Yucheng, a spus că gazoductul va impulsiona cooperarea dintre cele două țări și le va permite să își completeze reciproc avantajele pentru strategia lor de revitalizare națională.

Cele 38 de miliarde de metri cubi de gaze reprezintă aproximativ 10% din consumul total de gaze naturale ale Chinei. Costul total al construcției gazoductului se ridică la 55 miliarde de dolari.

China mai urmează să finalizeze în 2022-2023 un alt gazoduct care va lega Shanghai, unul din cele mai mari metropole chineze, de frontiera ruso-chineză și implicit de gazoductul Puterea Siberiei.

Tags: ChinagazoductPuterea Siberiei (Power of Siberia)rusiaVladimir PutinXi Jingping
Categorii: Știrile zilei