X

Putin şi Xi Jinping vor avea vineri o videoconferinţă

Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta vineri cu omologul său chinez Xi Jinping prin videoconferinţă despre o serie de subiecte bilaterale şi regionale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“În primul rând, vor discuta despre relaţiile bilaterale Rusia-China”, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vezi și: Cel puţin 10 oameni au murit într-un incendiu la un hotel cazinou din Cambodgia – VIDEO – Black News

“Şi, bineînţeles, va fi foarte important să se discute şi despre probleme regionale mai acute, cele care sunt apropiate Rusiei sau Chinei”, a adăugat Peskov, fără a oferi detalii.

Moscova a încercat să îşi consolideze legăturile economice, politice şi de securitate cu Beijingul de când şi-a început invazia din Ucraina în februarie. Cele două ţări au semnat un parteneriat strategic “fără limite” cu câteva zile înainte ca Rusia să îşi lanseze campania militară.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

Beijingul şi-a sporit de asemenea achiziţiile de petrol şi gaz din Rusia de când ţările europene au rupt legăturile cu Moscova, în timp ce Kremlinul a sprijinit public poziţia lui Xi privind Taiwanul şi a acuzat Occidentul că încearcă să provoace un conflict în legătură cu statutul acestei insule care se autoguvernează şi pe care China o revendică.

Însă Xi a părut uneori distant în privinţa ofensivei militare a Rusiei din Ucraina. În septembrie, Putin a recunoscut public că omologul său chinez are “îngrijorări” în privinţa acţiunilor Rusiei. 

Tags: BeijingChinaDmitri PeskovkremlinmoscovarusiavideoconferinţăVladimir PutinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei