Putin spune că forţele ruse au respins contraofensiva Kievului: ‘Au eşuat!’

Publicat:

Președintele rus a declarat vineri că forțele Kievului nu și-au îndeplinit obiectivele pe niciunul dintre câmpurile de luptă, scrie LE POINT, potrivit RADOR.

Contraofensiva ucraineană “a început”. În orice caz, asta crede Vladimir Putin că știe. Tot conform președintelui rus, forțele Kievului nu au reușit să “își atingă obiectivele” pe “niciunul dintre câmpurile de luptă”, a afirmat acesta într-un videoclip difuzat pe Telegram de un reporter de la televiziunea de stat rusă, în timp ce lupte grele fac ravagii în sudul Ucrainei, potrivit autorităților ruse, unde mai multe atacuri ale trupelor ucrainene au fost respinse.


Citeşte şi: Polonia atacă în justiţie decizia UE de interzicere a maşinilor cu motoare pe combustie

Vladimir Putin a estimat însă că Ucraina, care nu a confirmat că a lansat această contraofensivă, este acum dotată cu echipamente moderne occidentale şi mai are “potențial ofensiv”. Un arsenal care s-ar putea mări în următoarele săptămâni, Statele Unite anunțând, vineri, o nouă tranșă de 2 miliarde de dolari ajutor militar, legat în principal de echipamente și muniție de apărare antiaeriană.

“În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene și-au continuat încercările de a desfășura ofensive în regiunile Iuzhno-Donețk și Zaporijjia”, a declarat Ministerul rus al Apărării, asigurând că acestea au fost sortite eşecului prin “acțiunile decisive […] ] ale unităţilor forţelor ruse”. Un oficial al ocupației ruse, Vladimir Rogov, raportase “lupte active în regiunea dintre Orekhovo (numele rusesc al oraşului Orikhiv) și Tokmak”, la nivelul liniei frontului dintre forțele ruse și ucraineni.

Joi, autoritățile ruse au asigurat deja că au respins o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporijjia în timpul nopţii, fără a oferi o locație anume.

Mai devreme, ministrul adjunct al Apărării ucrainean, Ganna Maliar, spusese pur și simplu că “epicentrul” luptelor rămâne “estul” țării, rămânând evaziv în legătură cu sudul Ucrainei. Dar pentru mulți observatori, luptele din sud atestă că “a început contraofensiva ucraineană”, rezumă think tank-ul american Institute for the Study of War (ISW).

Potrivit observatorilor, în această regiune, armata ucraineană ar putea căuta să încerce o străpungere spre Tokmak, în teritoriul ocupat la 40 de kilometri sud de Orikhiv, un important nod logistic pentru forțele ruse.

În ultimele săptămâni, Ucraina a părut să testeze pozițiile rusești de-a lungul liniei frontului, de la sud la est, un mod în care experții spun că se pregătește pentru un asalt pentru a relua teritoriile ocupate de ruși, inclusiv Crimeea anexată în 2014. La rândul său, Moscova promite că vrea să ia întregul Donbas din estul țării și toate regiunile sudice, Herson și Zaporijjia, parțial ocupate și a căror anexare este revendicată de Rusia.

În regiunile Herson și Nikolaiev, inundațiile cauzate de distrugerea de marți a barajului Kahovka au ucis cel puțin treisprezece persoane: opt în zonele aflate sub ocupația rusă și cinci în cele aflate sub controlul Ucrainei, unde autoritățile raportează și treisprezece dispăruți. Ambele părți se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului. Dar șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a apreciat vineri că “totul părea să indice” că Rusia este responsabilă.

Institutul Norvegian de Seismologie a declarat, la rândul său, că a detectat o “explozie” atunci când barajul a cedat, fără a atribui nicio origine exploziei.

În zonele inundate, toată lumea urmărește evoluția nivelului apei. “Potrivit prognozelor, creșterea apelor ar putea dura încă zece zile”, a declarat Vladimir Saldo, șeful părții ocupate a regiunii Herson, pentru Telegram.

“Apa a intrat deja în case și pe străzi. La fiecare două ore, ies să văd dacă apa mai crește”, a povestit Tatiana Ioenko, un locuitor din Ciornobaiivka. În orașul Herson, nivelul apei a început totuși să scadă “pentru prima dată” de marți, potrivit agenției meteorologice locale.

Citeşte şi: Polonia atacă în justiţie decizia UE de interzicere a maşinilor cu motoare pe combustie

Dar, în regiune,”accesul la apa potabilă este grav îngreunat” pentru sute de mii de oameni, s-a îngrijorat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram. Pe plan juridic, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a autorizat, vineri, mai mulți aliați ai Ucrainei, printre care Franța sau Germania, dar nu și Statele Unite, să se alăture procedurilor introduse de Kiev în 2022 după invazia rusă.

De asemenea, Islanda a anunțat închiderea pe termen nedeterminat a ambasadei sale la Moscova, prima țară care a luat o astfel de decizie de la începutul războiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

De ce SUA nu sunt de acord ca România și Polonia să doboare dronele rusești vizând teritoriul Ucrainei. Explicația Pentagonului

De ce SUA nu sunt de acord ca România și Polonia să doboare dronele rusești vizând teritoriul Ucrainei. Explicația Pentagonului Washingtonul a răspuns joi solicitării...

Ucraina e tot mai deschisă față de ideea cedării unor teritorii Rusiei. Ultima înfrângere de pe front complică și mai mult lucrurile

Ucraina e tot mai deschisă față de ideea cedării unor teritorii Rusiei. Ultima înfrângere de pe front complică și mai mult lucrurile După înfrângerile suferite...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.