Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

Publicat:

Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la finalul vizitei sale de stat în China, că armata rusă nu intenţionează să cucerească oraşul Harkov, capitala regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei, relatează EFE, potrivit stiripesurse.ro.

“În ceea ce priveşte Harkovul, în prezent nu există astfel de planuri”, a spus el, răspunzând la o întrebare ce i-a fost adresată într-o conferinţă de presă la Harbin, oraş în nord-estul Chinei, pe care l-a vizitat vineri.


Citeşte şi: UE sprijină îmbunătăţirea cooperării dintre Ucraina şi Republica Moldova în ceea ce priveşte trecerea frontierei – Stiripesurse.md

Putin a acuzat Kievul pentru ofensiva pe care trupele ruse au lansat-o săptămâna trecută şi care le-a permis să cucerească numeroase localităţi la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

“Este de asemenea vina lor, întrucât atacă şi continuă, din păcate, să atace zonele populate de pe teritoriile de frontiera ale Rusiei”, a insistat el.

Mai exact, Putin a denunţat artileria ucraineană care a vizat zone rezidenţiale din centrul oraşului Belgorod, cel mai grav lovit de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

“Acolo trăiesc civili. Totul este evident. Ei trag în centrul oraşului, în zonele rezidenţiale”, a spus el.

Din acest motiv, Putin a spus că trupele ruse încearcă să creeze o centură de securitate, “o zonă sanitară”, pentru a proteja regiunile de frontieră ale Rusiei.

Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

“Asta este ceea ce facem noi. În fiecare zi (trupele ruse) avansează, conform planului”, a subliniat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că situaţia din Harkov este foarte complicată, dar că Kievul nu-şi poate permite să piardă oraşul în faţa inamicului rus.

Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a făcut vineri un bilanţ al ofensivei pe care Rusia a început-o în regiunea Harkov cu o săptămână în urmă, indicând că atacurile ruse de pe partea ucraineană a zonei de frontieră au extins frontul cu încă 70 de kilometri.

“Inamicul a extins zona de ostilităţi active cu aproape 70 de kilometri în încercarea de a ne forţa să folosim un număr suplimentar de brigăzi de rezervă”, a declarat Sîrski, care s-a aflat în ultimele zile pe teren în Harkov, într-o declaraţie postată pe reţelele sale de socializare.

Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

Sirski a explicat că forţele ruse din zonă şi-au concentrat eforturile în direcţia axei Strilecie-Lipţî şi a oraşului Vovceansk, cel mai important oraş din zona de frontieră în regiunea Harkov.

Generalul ucrainean a indicat că gruparea Sever (Nord) a Forţelor armate ruse, care a desfăşurat un număr semnificativ de unităţi de luptă pentru această ofensivă, a atacat mai devreme decât era planificat, realizând că Ucraina începuse să adune forţe pentru a apăra zona.

“Nu au reuşit să străpungă apărarea noastră”, susţine Sîrski, care a avertizat, totuşi, că “lupte grele” vor continua pe noul front.

În ceea ce priveşte nivelul de pătrundere a Rusiei în partea de nord a regiunii Harkov, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că, deşi au avansat pe teritoriul ucrainean, forţele ruse nu au ajuns la prima linie de apărare fortificată construită din beton de Ucraina în zonă.

Putin spune că Rusia nu are în plan cucerirea Harkovului

Vorbind pentru presa ucraineană, Zelenski, citat de Ukrainska Pravda, a declarat că fortificaţiile nu pot fi construite într-o zonă atât de expusă la focul rusesc ca cea imediat adiacentă frontierei.

Autorităţile ucrainene au fost criticate în ultimele zile pentru că nu au construit suficiente fortificaţii în zona de frontieră Harkov. Unele media, precum Ukrainska Pravda, au publicat anchete ce relevă o sifonare a fondurilor alocate pentru construcţia fortificaţiilor, iar altele au publicat fotografii cu şiruri de “dinţi de dragon” care zac lângă un drum încă din vara trecută. Zac grămezi întregi care trebuiau să fie utilizate pentru a întări graniţa, a relatat canalul Telegram ucrainean DeepState.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) estimează la 8 kilometri distanţa cu care Rusia a reuşit să pătrundă în teritoriul ucrainean în ofensiva transfrontalieră pe care a lansat-o vinerea trecută. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.