Putin ŞTIE! Cablurile submarine sunt călcâiul lui Ahile al Occidentului

Publicat:

Moscova a investit în capabilități navale submarine care pun în pericol infrastructura de internet a lumii

Scriitorul este un veteran aerian al RAF, care a fost anterior director general al Joint Force Development și director de operațiuni la Ministerul Apărării din Regatul Unit, scrie Financial Times.

La sfârșitul lunii trecute, cablul submarin care furnizează internet în Insulele Shetland a fost tăiat în două locuri. Astfel de incidente sunt de obicei accidente, dar prezența unei nave rusești de cercetare subacvatică și recentul trio de explozii subacvatice care au întrerupt gazoductul Nordstream, fac sabotarea Moscovei mult mai plauzibilă.


Citeşte şi: SUA cer în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia (The Washington Post) – Black News

Încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Occidentul a putut să se lăfăie în securitate prin superioritate tehnică. NATO a depășit în mod cuprinzător Pactul de la Varșovia. Am excelat în tehnologia aerospațială și am construit submarine superioare. Revoluția digitală, condusă în mare parte din Silicon Valley, a lărgit și mai mult prăpastia. Parteneriatul de informații Five Eyes, cu ‘ochi și urechi’ în spațiu, ne face lideri supremi. Dar spațiul și spațiul cibernetic sunt din ce în ce mai democratizate și pot fi acum accesate la costuri reduse. Puterile ostile au calculat că aici pot ataca țările NATO cu mare efect.

Puțini sunt conștienți de cât de dependenți suntem de un număr limitat de cabluri de fibră optică care formează coloana vertebrală a internetului și leagă electronic continentele și insulele noastre. În prezent, 95% din traficul internațional de internet este transmis prin cabluri submarine; Sateliții, în comparație, transmit foarte puțin. Există încă doar aproximativ 200 de cabluri în întreaga lume, fiecare de dimensiunea unui furtun mare și capabil de transferuri de date la aproximativ 200 de terabytes pe secundă. Aceste cabluri – care transportă tranzacții financiare în valoare estimată la 10 miliarde de dolari în fiecare zi – se reunesc la aproximativ 10 puncte de control internaționale, care sunt deosebit de vulnerabile.

Aşa cum ne amintește invazia Ucrainei, toate războaiele sunt economice. Adversarii noștri și-au dat seama de capacitatea de a amenința sfințenia sistemelor noastre informaționale și financiare, iat aceasta este un avantaj strategic uriaș. Și așa cum Vladimir Putin știe de mult, singurul punct fizic de defecțiune al sistemului care poate fi amenințat în mod deschis sunt cablurile submarine. Menținerea acestora în zona de risc este o modalitate garantată de a conduce o pană imensă între Kiev și vest.

Inițial, forțele ruse au vizat furnizarea de energie, desfășurând drone și rachete împotriva rețelei electrice ucrainene și întrerupând aprovizionarea cu gaz Nordstream către Europa. Când aceste măsuri nu au fost imediat efective, Kremlinul a crescut miza. Trei explozii inexplicabile au sfâșiat conducta submarină a Nordstream I în largul coastei Danemarcei și, la mai puțin de o lună mai târziu, au avut loc incidentele de cablu din Shetland. Este aproape sigur că Rusia a aruncat în aer conducta, dar breșele cablurilor submarine sunt mult mai greu de atribuit, deoarece pot fi deteriorate accidental de traulere sau cutremure. Într-adevăr, această ambiguitate îl ajută pe Putin: el a reamintit Occidentului că are capacitatea de a tăia țevi și cabluri dacă vrea, aruncând în același timp provocarea către vestici să demonstreze că Moscova este responsabilă.

Problema pentru NATO și aliații săi este că amenințarea nu este resimțită în mod egal. Rusia și China, superputeri continentale care sunt cele mai ostile vestului, controlează mai mult internetul lor teritorial și depind mai puțin de cablurile legate peste oceane, deci nu sunt la fel de vulnerabile. Chiar și în era sateliților, geografia contează.

Și astfel, Moscova a dezvoltat mai multe capacități navale pentru a lucra la adâncimi pe care NATO le-a considerat irelevante sau neeconomice. Flotila de nave cvasimilitare a Rusiei include nave specializate de cercetare și sprijin pentru submersibile fără pilot și batiscafe avansate care pot coborî la adâncimi și mai mari. Una dintre ele, nava de cercetare științifică Boris Petrov, a fost observată în apropierea cablurilor din Insulele Shetland când au acestea au fost tăiate. Cele mai impresionante sunt vechile submarine nucleare care au fost renovate pentru a acționa ca nave-mamă pentru submarinele mai noi și mai mici. Sunt greu de detectat și pot plasa încărcături explozive pe fundul oceanului gata pentru detonare luni sau ani mai târziu.

Citeşte şi: Rușii au spus că îmi vor lua fetița: Povestea unui medic militar ucrainean eliberat înainte să nască – Black News

Și China exploatează vulnerabilitatea rețelei, intrând pe piața cablurilor submarine și oferindu-se să instaleze cabluri la tarife preferențiale. Acesta a devenit brațul nautic al Inițiativei Belt and Road. Australia și Noua Zeelandă au adoptat o legislație pentru a preveni interferența sau rătăcirea în jurul infrastructurii de cablu submarine. Canberra și-a luat măsuri de precauție instalând propriul cablu către Insulele Solomon.

Europa de Vest, în schimb, a fost mai puțin vigilentă cu privire la cine face sau instalează cablurile sale. Unul dintre cei care a depistat această vulnerabilitate din fază incipientă a fost deputatul de pe atunci Rishi Sunak, care a scris o lucrare în 2017 despre amenințarea crescândă de sabotaj. Acum este prim-ministru în UK și riscul a devenit realitate. Va investi el în capacități de protecție maritimă și submarină așa cum recomanda odinioară?

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România

VIDEO// Primarul de Taraclia interzis în România Primarul de Taraclia, Veaceslav Lupov,  a fost interzis în România. Cel puțin așa susține funcționarul, care a relatat...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.