Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

Publicat:

Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

“Prioritatea numărul unu”: Vladimir Putin și-a afișat joi dorința neclintită de a cuceri întregul Donbas, marea zonă industrială din estul Ucrainei, unde armata sa continuă să avanseze în ciuda ofensivei ucrainene din regiunea rusă Kursk, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit stiripesurse.ro.

Președintele rus a mai spus că este dispus să poarte negocieri cu Kievul pe baza celor din primăvara anului 2022, dacă Ucraina o va solicita, în timp ce Moscova a declarat anterior că a exclus orice discuție din cauza atacului ucrainean lansat la începutul lunii august în regiunea Kursk.


Citeşte şi: NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian al României de către drone ruseşti – Stiripesurse.md

De la eșecul ofensivei sale inițiale din 2022 împotriva Ucrainei, care se dorea a fi una rapidă, și de la eșecurile sale în nord-est și sud, armata rusă și-a adaptat obiectivele, concentrându-și atacurile în partea de est a acestei țări.

Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

Vladimir Putin a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene din est și sud pe care forțele ruse le controlează parțial, pe lângă peninsula Crimeea, în 2014. Kremlinul pune condiții pentru deschiderea negocierilor de pace privind cesiunea acestor teritorii și doreşte ca Ucraina să renunțe la intrarea în NATO.

“Eliberarea totală” a Donbasului, care include regiunile Luhansk și Donețk, “este prioritatea noastră numărul unu”, a insistat joi șeful statului rus în cadrul unui forum economic în extremul est al Rusiei, manifestându-și hotărârea în pofida costului uman și economic al “operațiunii sale militare speciale” din Ucraina.

În timp ce armata rusă se afla la inițiativă pe front de aproape un an, trupele ucrainene au lansat un atac pe scară largă în regiunea Kursk pe 6 august, confiscând câteva sute de kilometri pătrați conform Kievului, cel mai mare avans pe pământ rusesc realizat de o armată străină de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

Oficialii ucraineni au explicat că unul dintre obiectivele acestei ofensive în Rusia a fost acela de a o forța să redistribuie unități prezente în Donbas în regiunea Kursk, pentru a ușura presiunea asupra armatei Kievului.

Dar, potrivit domnului Putin, această tactică a eșuat, forțele ruse continuând asaltul în est, în special spre Pokrovsk, un nod feroviar și rutier crucial pentru logistica armatei ucrainene în această regiune.

Soldații ruși se află acum la mai puțin de zece kilometri de Pokrovsk, unde autoritățile au anunțat joi oprirea trenurilor care ar trebui să evacueze populația, de teama bombardamentelor. Aproximativ 27.000 de civili rămân în acest oraș.

Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

“Inamicul a fost slăbit în zone cheie și trupele noastre au accelerat operațiunile ofensive” pe frontul de est, a salutat domnul Putin, asigurând că Ucraina suferă “pierderi foarte mari”. Potrivit acestuia, în regiunea Kursk, forțele ruse chiar “au stabilizat situația și au început să expulzeze treptat” armata ucraineană, care susţine că controlează acolo aproximativ o sută de localități.

Președintele Volodimir Zelenski a asigurat joi că forțele ucrainene “și-au păstrat pozițiile” în regiunea Kursk. Această operațiune “demonstrează lumii în fiecare zi că Rusia poate pierde acest război”, a adăugat el. Zelenski a mai spus că au continuat să fie trimise întăriri la Pokrovsk. Bombardamentele au continuat joi de ambele părți ale frontului.

În regiunea Donețk (est), un bărbat de 74 de ani a murit într-un atac rusescă la Kostiantinivka, potrivit Parchetului ucrainean.

În orașul rus Belgorod, un bărbat a fost ucis de bombardamentele ucrainene, potrivit guvernatorului său Viaceslav Gladkov.

În ceea ce privește eventualele negocieri, președintele rus a afirmat că este pregătit pentru discuții cu Ucraina, dacă aceasta din urmă le dorește, dar cu condiția să le desfășoare pe baza “documentelor asupra cărora am convenit și care fuseseră parafate de facto în Istanbul” în primăvara anului 2022.

Putin vrea să cucerească întregul Donbas, “prioritatea sa numărul unu”

Textele pe care le-a menționat nu au fost niciodată făcute publice, iar partea ucraineană a negat întotdeauna orice acord oficial.

Anunțul lui Vladimir Putin vine însă la două săptămâni după ce Kremlinul a susținut cu fermitate că negocierile pentru încheierea conflictului sunt imposibile, “deocamdată”, din cauza atacului ucrainean din regiunea Kursk.

În ceea ce privește discuțiile din primăvara anului 2022 de la Istanbul, Moscova susține că a fost parafat un compromis, dar că Occidentul a împins Kievul să respingă acordul. Ucraina neagă această versiune a faptelor.

Pozițiile, așa cum sunt în prezent, dintre cei doi beligeranți par însă greu de împăcat.

La rândul său, Volodimir Zelenski, la rândul său, a spus că dorește să pregătească până în noiembrie, data alegerilor prezidențiale din Statele Unite – un aliat vital al Kievului -, un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit de pace la care Kremlinul trebuie invitat, înaintea unor discuții viitoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți tineri moldoveni se vor putea înscrie la Programul „Erasmus+”

Mai mulți tineri moldoveni se vor putea înscrie la Programul „Erasmus+” Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor ar putea fi majorat cu 20 de milioane...

Autorităţile de la Chişinău au închis CANAL 5 și MaestroFM

Autorităţile de la Chişinău au închis CANAL 5 și MaestroFM Activitatea companiei SRL „MEDIA CONTENT DISTRIBUTION”, care deține postul de televiziune CANAL 5 și postul...

VIDEO – Contrabandă cu tone de alcool etilic în Găgăuzia

Contrabandă cu tone de alcool etilic în Găgăuzia Un grup criminal organizat, specializat în contrabandă cu alcool etilic, a fost destructurat de oamenii legii. Potrivit...

Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată în Monitorul Oficial Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Legii privind promovarea utilizării...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.