Putin vrea să intre în istorie cu un plan nebunesc! Economia Rusiei va fi dedicată războiului din Ucraina

Publicat:

Putin vrea să intre în istorie cu un plan nebunesc! Economia Rusiei va fi dedicată războiului din Ucraina

După mai mult de 650 de zile de război în Ucraina, tot mai mulți experți din întreaga lume analizează posibilul deznodământ legat de Rusia, în acest conflict sângeros. Însă acum, Vladimir Putin proiectează în 2024 un plan nebunesc de a răsturna situația, similar cu momentul 1941 din Uniunea Sovietică și să transforme economia Moscovei într-una de război, pentru a câștiga.

Cu toate astea, o analiză recentă a Universității Uppsala din Suedia, care s-a întins pe 75 de ani, arată că „atunci când războaiele interstatale durează mai mult de un an, ele se extind la peste un deceniu în medie”, potrivit unei analize din The Times.


Această constatare neplăcută s-ar putea aplica la actualul război din est și cine ar putea spune acum dacă Putin va ieși în viață dintr-o versiune prelungită a acestui conflict, cu atât mai puțin învingător? Un singur lucru este sigur: liderul rus este suficient de zguduit pentru a crea un rebrand semnificativ al războiului în primăvara viitoare, transmite şi ziarulnational.md.

Putin vrea să intre în istorie cu un plan nebunesc! Economia Rusiei va fi dedicată războiului din Ucraina

Presupusa operațiune militară specială, războiul limitat, urmează să fie transformată într-o mobilizare generală a Rusiei, într-o încercare de dezvăluire a fisurilor din rezistența ucraineană.

Aceasta nu este acțiunea unui lider care crede că victoria este deja în buzunarul său. Și implică un grad ridicat de risc intern. În mod crucial, mișcarea este programată să urmeze alegerile prezidențiale din martie 2023 din Rusia, pe care mașina de propagandă a lui Putin le va transforma într-un vot de încredere națională neclintită în liderul său de război.

Citeşte şi: Amenințări cu atacuri armate în mai multe școli din Capitală – Stiripesurse.md

Presupunerea inițială că rușii ar rămâne apatici cu privire la invazia Ucrainei nu mai este valabilă. Există niveluri mai ridicate de implicare și anxietate, temeri largi cu privire la un viitor care unește Occidentul împotriva Rusiei.

Așadar, Putin a transmis rușilor vestea fragmentată că societatea lor se îndreaptă către militarizarea totală. Mai întâi a venit o creștere record a bugetului pentru apărare de anul viitor, care va înghiți o treime din bugetul național.

Putin vrea să intre în istorie cu un plan nebunesc! Economia Rusiei va fi dedicată războiului din Ucraina

Totul pentru front este un cuțit cu două tăișuri pentru Putin

Ultima dată când Moscova a cheltuit atât de mult pentru apărare a fost în 1990, cu un an înainte ca Uniunea Sovietică să se prăbușească.

Se justifică prin retorica celui de-Al Doilea Război Mondial, când sloganul care justifica sacrificiul național era: „Totul pentru front, totul pentru victorie”, ce poate fi un cuțit cu două tăișuri pentru Putin.

Victoria lui Putin, dacă va veni, va fi pe baza masei, a capacității de a reface forțele pierdute în războiul de uzură. Este probabil avantajul său decisiv față de ucraineni și unul care vine doar cu mobilizarea generală; aruncarea condamnaților pe câmpul de luptă este un calcul cinic cost-beneficiu care nu face decât să încetinească ritmul războiului.

Putin vrea să intre în istorie cu un plan nebunesc! Economia Rusiei va fi dedicată războiului din Ucraina

Dar puterea lui Putin înseamnă mai mult decât forță de muncă pe câmpul de luptă. Este vorba despre transformarea economiei într-o economie de război, naționalizarea lanțului de aprovizionare militar, readucerea planificării de stat în sectorul apărării.

Nu a existat o asemenea răsturnare în sistemul militar din 1941, când, surprins de atacul german, Stalin a făcut transformarea totală a Uniunii Sovietice.

Dacă va exista o schimbare internă împotriva lui Putin, aceasta va rezulta din lupte între secțiuni ale elitelor de afaceri, ale serviciilor de securitate și între noii grei din industria armelor. Iar declanșatorul ar putea veni sub forma unei înfrângeri senzaționale pe câmpul de luptă care nu poate fi fixată doar pe un general adormit sau ucis. Trebuie să existe un colaps catastrofal al încrederii în Putin ca lider militar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică

Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică   Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică îndeamnă consumatorii să economisească energia electrică pe timp de caniculă. Citește și:...

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate Incendiu la o tabără de copii din stânga Nistrului. Citește...

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale O furtună puternică a măturat, în această după-amiază satul Moșani din raionul...

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră Cei 14 absolvenți specializați în securitatea frontierei și-au primit, astăzi,  diplomele. Citește și: Atenție! Vin alte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.