Qatar-ul nu se lasă. Se înarmează puternic. A anunțat că va cumpăra 24 de avioane de luptă Typhoon

Publicat:

Qatarul a semnat duminică un acord pentru achiziţionarea din Marea Britanie a 24 de avioane de vânătoare de tip Typhoon, al doilea mare contract semnat de Doha de la declanşarea la începutul lui iunie a crizei diplomatice care îl opune vecinilor săi, relatează AFP.

Ministrul qatariot al apărării, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, şi omologul său britanic, Michael Fallon, au semnat la Doha o “declaraţie de intenţie” pentru vânzarea acestor avioane, potrivit unui comunicat dat publicităţii de guvernul de la Londra pe site-ul său.


“Este primul mare contract de apărare cu Qatarul, unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii”, a afirmat Michael Fallon.

“Este un moment important (…) pentru o cooperare şi mai strânsă în domeniul apărării”, a adăugat el.

Ambasadorul britanic în Qatar, Ajay Sharma, a scris pe Twitter că este un “pas important” în relaţiile bilaterale.

Autorităţile de la Doha nu au făcut niciun anunţ oficial.

În iunie, Qatarul a semnat cu Statele Unite un acord de 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru achiziţionarea de avioane de luptă de tip F-15. Pentagonul nu a oferit detalii despre această vânzare care, potrivit Bloomberg, se referă la 36 de aparate.

În 2016, Qatarul şi-a dat, de asemenea, acordul pentru a cumpăra din Franţa 24 de avioane de luptă Rafale (6,3 miliarde de euro).

Acordul cu Marea Britanie a fost semnat într-un moment crucial pentru Qatar.

La 5 iunie – cu zece zile înainte de anunţul contractului cu Washingtonul -, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Doha şi i-au impus sancţiuni economice (blocada căilor de acces maritime, aeriene şi terestre) după ce l-au acuzat că sprijină grupări islamiste radicale. Qatarul a respins însă aceste acuzaţii şi afirmă că adversarii săi doresc să îi încalce suveranitatea.

De asemenea, acordul intervine într-un moment în care britanicii caută să încheie acorduri comerciale cu parteneri din afara Europei după ce au optat să părăsească Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid – Real Madrid

Înlocuitor pentru Mbappe! Ce vrea să facă Ancelotti în derby-ul Atletico Madrid - Real Madrid Real Madrid o întâlnește pe rivala Atletico Madrid, duminică, 29...

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu secretarul general al ONU, António Guterres „Suntem mai puternici atunci când suntem uniți, iar acest lucru se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.