X

Qatargate: Eva Kaili depune mărturie, Panzeri îl acuză pe Tarabella

Nu putea decât să cedeze presiunii anchetatorilor. Se află în închisoare din 9 decembrie, după ce a izbucnit dosarul Qatargate. Astăzi depune mărturie. Fostul vicepreședinte al Parlamentului European, Eva Kaili, a recunoscut că și-a însărcinat tatăl să ascundă teancurile de bani și că era la curent cu activitatea desfășurată de soțul ei, Francesco Giorgi, împreună cu fostul europarlamentar Antonio Panzeri, ambii în închisoare, scrie ziarul belgian “Le Soir”, pe baza unor documente vizualizate împreună cu “Knack” și “La Repubblica”. Şi Panzeri și-a recunoscut parțial implicarea, arătând apoi cu degetul către fostul coleg socialist Marc Tarabella, care ar fi fost beneficiarul “cadourilor” din Qatar, transmite RAI NEWS, potrivit RADOR.

Înainte de a confesa, Eva Kaili încercase să nege totul. Din închisoarea Haren, aflată la periferia de nord-est a orașului Bruxelles, Kaili își revendicase nevinovăția și declarase: “Nu voi ajunge ca Ifigenia”, nedorind să fie sacrificată pe altar, așa cum a fost Ifigenia în mitologia greacă. Potrivit reconstrucției ziarului francofon, în ziua raidului care a dus la arestări, Kaili ar fi intrat în panică când poliția l-a reținut pe partenerul ei Francesco Giorgi, care tocmai plecase din apartamentul lor din Rue Wiertz, la mică distanță de Parlamentul European (PE). Pe lângă faptul că și-a avertizat tatăl, care a fost oprit la scurt timp la Sofitel, un hotel de lux din inima cartierului european, în timp ce încerca să fugă cu o valiză plină de bani, fostul vicepreședinte al PE a încercat să ia legătura cu Panzeri și cu alți doi europarlamentari citați în anchetă.

Delictul flagrant – în casa lui Kaili și Giorgi au fost găsite mai multe teancuri cu bancnote – și încercarea de a distruge probele a convins justiția belgiană să o aresteze. Politicianul grec se va prezenta joi, 22 decembrie, în fața Camerei de Consiliu, care va trebui să decidă dacă îi prelungește detenția sau o eliberează cu sau fără condiții.

La fel ca în cea mai clasică dine tragediile grecești, drama mărturisirii Evei Kaili are loc în aceeași zi în care avionul campionilor mondiali argentinieni a aterizat la Buenos Aires și a fost proclamată sărbătoare națională în țară pentru a-i primi pe eroi într-o baie de mulțime, Messi printre toți, din Qatar 2022.

Tags: Antonio PanzeribruxellesEva KailiFrancesco GiorgiParlamentul European (PE)Qatargate
Categorii: Știrile zilei