X

Qatarul a inaugurat baza navală Al-Daayen, cea mai mare bază a sa pentru paza de coastă

Qatarul a inaugurat oficial, duminică, cea mai mare bază a sa pentru paza de coastă, într-un context de îngrijorări în creştere cu privire la libera circulaţie în Golf, informează AFP, potrivit agerpres.

Baza navală Al-Daayen este situată la Simaisma, pe costa de est a ţării, la 30 de kilometri nord de Doha. În afară de supravegherea coastei şi de operaţiuni de salvare pe mare, această bază, cu peste 600.000 de metri pătraţi, are drept obiectiv să apere instalaţiile petroliere offshore ale emiratului.

Citește și : Gazoduct din centrul Siriei, scos din funcţiune de un ‘act terorist’

Ea este dotată cu un port cu o adâncime de şase metri, posturi de comandament, situri de antrenament şi de structuri medicale, cu un centru de apărare civilă şi ateliere de reparaţii.

Inaugurarea a avut loc în prezenţa premierului şi ministrului de interne Abdallah ben Nasser ben Khalifa Al Thani şi a comandantului forţelor navale americane din Orientul Mijlociu, viceamiralul James Malloy.

“Această bază ne oferă ocazia de a conlucra şi mai strâns cu paza de coastă qatariotă”, şi-a exprimat mulţumirea camandantul Flotei a 5-a americană, cu baza în Bahrein.

Qatarul găzduieşte cea mai importantă bază americană din Orientul Mijlociu şi rămâne un aliat-cheie al SUA în regiune.

Citește și : Ultima zi a coridei de la Pamplona – Opt persoane au fost spitalizate

Întrebat de jurnalişti cu privire la tensiunile regionale cu Iranul, viceamiralul Malloy a afirmat că prioritatea sa este “securitatea maritimă a acestei regiuni”.

SUA au confirmat joi că intenţionează să formeze o coaliţie internaţională pentru escortarea navelor de comerţ în Golf, la o zi după un incident cu marina iraniană, care, potrivit Londrei, a încercat să blocheze trecerea unui petrolier britanic prin strâmtoarea Urmuz. Iranul a negat orice confruntare.

Tags: Al-DaayendohaGolfqatarSimaisma
Categorii: Sinteze