X

Qatarul avertizează că nu-şi va asuma nicio responsabilitate în exploatarea aeroportului din Kabul fără un acord clar cu talibanii

Qatarul, mediator-cheie în criza afgană, a avertizat marţi că nu-şi va asuma nicio “responsabilitate” în exploatarea aeroportului din Kabul fără un acord “clar” încheiat cu talibanii, privind activităţile sale, relatează AFP, potrivit agerpres

“Vrem să fim siguri că totul este abordat de o manieră foarte clară, altfel (…) nu vom fi capabili să ne asumăm responsabilitatea asupra aeroportului”, a declarat şeful diplomaţiei din Qatar, Mohammed bin Abdurrahman Al-Thani.

Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

“Pentru moment, statutul exploatării aeroportului de către Doha este încă în negociere”, a precizat el.

Qatarul i-a ajutat pe talibani să aducă în condiţii de funcţionare aeroportul din Kabul în urma plecării americanilor din ţară, după 20 de ani de război declanşat de atentatele de la 11 septembrie 2001.

Un prim zbor internaţional de evacuare, necomercial, a decolat pe 9 septembrie de la Kabul spre Doha, urmat de un altul a doua zi.

Avioane ale companiei Qatar Airways au efectuat, de asemenea, zboruri umanitare cu destinaţia Kabul, având la bord responsabili din Qatar.

În total, peste 123.000 de persoane, în principal afgani, au putut fi evacuate. Multe dintre acestea au aterizat în ţări din Golf, printre care şi Qatarul.

La sfârşitul lui august, aeroportul din Kabul a fost teatrul unor scene de haos cu mii de afgani care încercau cu disperare să profite de podul aerian organizat de mai multe ţări pentru a fugi din ţara ajunsă din nou în mâinile talibanilor.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

De la revenirea lor la putere pe 15 august, Qatarul a devenit un actor indispensabil al crizei, având un rol de mediator influent. Doha juca deja acest rol de mai mulţi ani, găzduind convorbiri între talibani şi SUA, care au accelerat retragerea trupelor străine.

Mohammed bin Abdurrahman Al-Thani a fost duminică primul înalt demnitar străin care s-a întâlnit cu noul guvern taliban.

Doha i-a îndemnat în ultimele săptămâni pe talibani să respecte drepturile femeile şi să asigure posibilitatea de a părăsi ţara liber pentru cei care o doresc.

Tags: aeroportkabulqatartalibani
Categorii: Știrile zilei