Qatarul negociază cu Moscova achiziţionarea de baterii S-400

Publicat:

Qatarul poartă negocieri ‘într-un stadiu avansat’ pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, a anunţat joi ambasadorul în Rusia al acestei mici ţări din Golf, izolată de vecinii săi, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Negocierile pe marginea acestui subiect se află într-un stadiu avansat’, a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS ambasadorul qatariot la Moscova, Fahad bin Mohammed al-Attiyah. Aceste negocieri vizează sisteme S-400, dar şi ‘tehnologii pentru forţele terestre’, a precizat el.


Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în Italia. Cel puţin doi oameni au murit 

Acest anunţ intervine după o vizită istorică a regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite la Moscova, în octombrie, care s-a soldat inclusiv cu un contract ce deschide calea spre achiziţionarea de către Riad a unor sisteme S-400.

Din 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Yemenul şi Egiptul au rupt relaţiile lor diplomatice cu Qatarul, pe care l-au acuzat că susţine grupări islamiste radicale şi nu ia suficientă distanţă faţă de Iran.

Pentru a sparge această izolare, Qatarul şi-a sporit contactele diplomatice şi acordurile comerciale, militare sau tehnologice pe plan internaţional.

Cu ocazia unei vizite la Doha a ministrului apărării rus, Serghei Şoigu, Qatarul a semnat astfel un acord de apărare cu Rusia, care conţine inclusiv un memorandum privind cooperarea în domeniul apărării antiaeriene.

Citeşte şi: Patru americani au murit în atacul talibanilor din Kabul

Sistemul S-400 conţine mai multe staţii radar, precum şi rachete cu raze de acţiune diferite şi echipamente de mentenanţă. Este vorba de cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană.

Turcia, ţară membră a NATO, a semnat de asemenea cu Rusia un contract major privind achiziţionarea de sisteme S-400, stârnind critici din partea SUA.

Alte ţări, în special din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, sunt ‘interesate’ la rândul lor de aceste sisteme de apărare antiaeriană, a spus Şoigu, afirmând că ‘negocieri sunt în prezent în curs’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.