X

Qatarul respinge orice normalizare a relațiilor cu Siria

Qatarul refuză să-şi normalizeze relaţiile cu regimul sirian al ”criminalului de război” Bashar al-Assad, aşa cum intenţionează să o facă unele ţări arabe, a declarat luni şeful diplomaţiei qatariote, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, adăugând că nu vede nevoia de a redeschide o ambasadă la Damasc şi nici semne încurajatoare pentru normalizarea legăturilor cu guvernul sirian, informează Reuters, potrivit agerpres.

”Normalizarea (relaţiilor) cu regimul sirian în acest stadiu înseamnă o normalizare cu o persoană implicată în crime de război, ceea ce este inacceptabil”, a declarat el.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Potrivit şeicului Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, Qatarul încă are obiecţii faţă de revenirea Siriei ca membru al Ligii Arabe.

Participarea Siriei la Liga Arabă a fost suspendată în 2011 pentru răspunsul violent al guvernului de la Damasc la proteste, la începutul a ceea ce s-a transformat într-un război ce durează de aproape opt ani.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Unele state arabe, inclusiv care i-au sprijinit odată pe rebeli împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, încearcă o reconciliere cu acesta după victoriile decisive ale forţelor sale şi ale aliaţilor în război.

“Din prima zi, Qatarul a avut motive pentru care a susţinut suspendarea (din Liga Arabă) şi acele motive există în continuare, deci nu vedem niciun factor încurajator”, a declarat Al Thani într-o conferinţă de presă la Doha.

Tags: bashar al assadLiga ArabăMohammed bin Abdulrahman Al Thaniqatarsiria
Categorii: Sinteze