Qatarul trimite cinci milioane de dolari săracilor din Fâşia Gaza

Publicat:

Qatarul va acorda un ajutor de cinci milioane de dolari (4,35 de milioane de euro) pentru 50.000 de familii sărace din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării islamiste Hamas, pentru care monarhia din Golf este un sprijin de lungă durată, relatează AFP, potrivit agerpres.

Anunţul privind această asistenţă coincide cu eforturile internaţionale pentru a înlătura tensiunile din interiorul şi din jurul enclavei, şi de a stabili un armistiţiu durabil între Hamas şi Israel.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Qatarul va aloca ”în următoarele zile” unui număr de 50.000 de familii câte 100 de dolari (87 de euro) fiecăreia prin intermediul oficiilor poştale, a indicat într-un comunicat publicat marţi seara Comitetul qatarez de reconstrucţie în Gaza.

Fâşia Gaza este afectată de războaie succesive cu Israelul, de sărăcie şi penurii. Ea este supusă unei blocade stricte, destinată, potrivit Israelului, să ţină în frâu Hamas, inamicul său. Un locuitor din doi din Gaza trăieşte sub pragul de sărăciei, şomajul afectează 53% din populaţie, 70% din tineri, şi economia teritoriului palestinian este ”în cădere liberă”, potrivit Băncii Mondiale.

Dificultăţile locuitorilor din Gaza sunt agravate de reducerea de către Administraţia Trump a ajutorului pentru palestinieni şi disputele dintre Hamas şi Autoritatea palestiniană, recunoscută pe plan internaţional. Tensiunile puternice dintre Israel şi Hamas din martie au reaprins temerile unui nou conflict.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

Cele 50.000 de familii beneficiare ale ajutorului qatarez vor fi alese în coordonare cu autorităţile Hamas, a indicat Comitetul. Paralel, Hamas a anunţat marţi seara că, pentru prima dată în ultimele luni, va plăti majoritatea salariilor angajaţilor din administraţia sa. Banii ar proveni din încasările sale, potrivit organizaţiei, în pofida dificultăţilor financiare.

Egiptul şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) întreprind de săptămâni negocieri indirecte în vederea încetării manifestaţiilor, adesea violente în Fâşia Gaza de-a lungul frontierei cu Israelul, în schimbul relaxării blocadei.

În baza unui acord sub auspiciile ONU, Fâşia Gaza a început în octombrie să primească combustibil plătit de către Qatar, cu suma de 60 milioane de dolari (52,5 milioane de euro) pe o perioadă de şase luni, şi destinat singurei centrale electrice din teritoriu. Gaza este conectată de atunci la electricitate în medie între 9 ore şi 11 ore pe zi, faţă de patru în medie mai înainte, potrivit ONU.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.