X

Qatarul va găzdui un summit al Forumului statelor exportatoare de gaz

Emiratul Qatar va găzdui la 22 februarie un summit ordinar al Forumului statelor exportatoare de gaz (FPEG), printre care şi Rusia, pe fondul temerilor Europei pentru aprovizionarea sa cu gaz rusesc, în contextul crizei legate de Ucraina, transmite AFP şi agerpres, citând un comunicat al organizatorilor.

SUA s-au referit la posibilitatea ca emiratul Qatar, aliatul lor apropiat în zona Golfului, să aprovizioneze Europa Occidentală dacă livrările prin gazoducte vor fi întrerupte.

Citeşte şi: Lord Ashcroft: Comportamentul lui Carrie îl împiedică pe premier să conducă Marea Britanie – Black News

Ţară cu importante rezerve de gaze, Qatar a atins însă capacitatea maximă de producţie şi trebuie deja să onoreze contracte pe termen lung cu Asia.

Organizatorii de la Doha au anunţat că la 22 februarie va avea loc summitul FPEG cu participarea Rusiei, fără a preciza însă dacă preşedintele Vladimir Putin va fi prezent. Tot în cadrul Forumului vor fi două zile de reuniuni la nivel ministerial, potrivit programului difuzat de organizatori.

Rusia, Iran şi Qatar sunt membri cheie ai FPEG, din care mai fac parte Algeria, Bolivia, Egipt, Guineea Ecuatorială, Libia, Nigeria, Trinidad-Tobago şi Venezuela. SUA şi Australia, alţi doi mari exportatori, nu fac parte din Forum.

FPEG afirmă că membrii săi şi cele şapte state asociate dispun de 70% din rezervele dovedite de gaz şi asigură 51% din exporturile mondiale de gaz natural lichefiat.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că, în cazul unei invazii ruse în Ucraina, nu va mai exista gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, este finalizat, dar nedat în exploatare.

Citeşte şi: Pfizer se așteaptă ca vânzările pentru 2022 ale vaccinului și pastilei Paxlovid să depășească 54 de miliarde de dolari – Black News

Uniunea Europeană caută surse alternative la gazul din Rusia în caz de criză energetică. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, s-a deplasat vineri în Azerbaidjan, membru observator al FPEG.

Ministrul energiei al Qatarului, Saad al-Kaabi, a afirmat la 1 februarie că ţara sa nu va putea să salveze de una singură Europa dacă Rusia ar întrerupe livrările de gaz în contextul crizei legate de Ucraina.

Tags: algeriaAzerbaidjanboliviadohaegiptForumul statelor exportatoare de gaz (FPEG)Guineea EcuatorialăIranKadri SimsonlibiaNigeriaqatarrusiaSaad al-KaabiSUATrinidad-Tobagoucrainauniunea europeanaVenezuelaVladimir Putin
Categorii: Sinteze