Quim Torra propune organizarea unui nou referendum pentru independență în Catalonia

Publicat:

Premierul Cataloniei, Quim Torra, a declarat vineri că își propune să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol cu privire la o dată pentru organizarea unui nou referendum privind independența acestei regiuni, adăugând că drumul spre independența Cataloniei este „ireversibil”, informează Reuters, potrivit mediafax.

Catalonia a fost un subiect central în politica spaniolă de la declararea independenței, în octombrie 2017, în urma unui referendum declarat ilegal de instanță, fapt care a dus la cea mai mare criză politică din Spania din ultimele decenii.


Citește și : Joe Walsh renunţă la candidatura împotriva lui Trump în cursa pentru Casa Albă

Torra a avut joi o întrevedere cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, care se opune independenței acestei regiuni, dar care a fost de acord să discute cu liderii catalani pentru a discuta despre viitorul politic al Cataloniei.

„Vom fi independenți”, a declarat Torra în cadrul unui interviu acordat Reuters. „Sunt încrezător că independența Cataloniei este absolut ireversibilă”, a spus premierul catalan, care a refuzat, însă, să avanseze o dată exactă pentru obținerea independenței.

Guvernul de la Madrid a exclus posibilitatea vreunui referendum privind independența Cataloniei, dar și orice formă de amnistie pentru liderii separatiști care au fost condamnați la închisoare ca urmare a referendumului ilegal și a declarării independenței.

Cu toate acestea, Torra a declarat că dorește să discute cu reprezentanții Guvernului spaniol despre ambele subiecte, la o ședință care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

„Haideți să discutăm despre cum putem găsi o soluție pentru cauzele acestui conflict (…), adică să lăsăm poporul catalan șă își hotărască viitorul în mod democratic și pașnic”, a spus Torra.

Organizarea acestor discuții între Madrid și Barcelona a fost o condiție impusă de partidul separatist Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care a avut un rol decisiv în confirmarea lui Sanchez ca prim-ministru luna trecută.

Situația internă a Cataloniei este una tensionată, pe fondul unor neînțelegeri tot mai mari între cele două partide separatiste, Junts per Catalunya, partidul lui Torra și ERC, fapt care l-a determinat pe Torra să convoace alegeri regionale anticipate. Scrutinul va fi organizat cel mai devreme în luna mai.

Citește și : Noul coronavirus ar putea fi răspândit de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor

Reuters notează că viitorul politic al lui Torra este, la rândul său, incert. O instanță a decis în decembrie că acesta nu va mai putea deține funcții publice timp de 18 luni, după ce a refuzat să retragă empleme separatiste de pe faţada sediului Guvernului Cataloniei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.