X

Quim Torra propune organizarea unui nou referendum pentru independență în Catalonia

Premierul Cataloniei, Quim Torra, a declarat vineri că își propune să ajungă la un acord cu Guvernul spaniol cu privire la o dată pentru organizarea unui nou referendum privind independența acestei regiuni, adăugând că drumul spre independența Cataloniei este „ireversibil”, informează Reuters, potrivit mediafax.

Catalonia a fost un subiect central în politica spaniolă de la declararea independenței, în octombrie 2017, în urma unui referendum declarat ilegal de instanță, fapt care a dus la cea mai mare criză politică din Spania din ultimele decenii.

Citește și : Joe Walsh renunţă la candidatura împotriva lui Trump în cursa pentru Casa Albă

Torra a avut joi o întrevedere cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, care se opune independenței acestei regiuni, dar care a fost de acord să discute cu liderii catalani pentru a discuta despre viitorul politic al Cataloniei.

„Vom fi independenți”, a declarat Torra în cadrul unui interviu acordat Reuters. „Sunt încrezător că independența Cataloniei este absolut ireversibilă”, a spus premierul catalan, care a refuzat, însă, să avanseze o dată exactă pentru obținerea independenței.

Guvernul de la Madrid a exclus posibilitatea vreunui referendum privind independența Cataloniei, dar și orice formă de amnistie pentru liderii separatiști care au fost condamnați la închisoare ca urmare a referendumului ilegal și a declarării independenței.

Cu toate acestea, Torra a declarat că dorește să discute cu reprezentanții Guvernului spaniol despre ambele subiecte, la o ședință care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

„Haideți să discutăm despre cum putem găsi o soluție pentru cauzele acestui conflict (…), adică să lăsăm poporul catalan șă își hotărască viitorul în mod democratic și pașnic”, a spus Torra.

Organizarea acestor discuții între Madrid și Barcelona a fost o condiție impusă de partidul separatist Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care a avut un rol decisiv în confirmarea lui Sanchez ca prim-ministru luna trecută.

Situația internă a Cataloniei este una tensionată, pe fondul unor neînțelegeri tot mai mari între cele două partide separatiste, Junts per Catalunya, partidul lui Torra și ERC, fapt care l-a determinat pe Torra să convoace alegeri regionale anticipate. Scrutinul va fi organizat cel mai devreme în luna mai.

Citește și : Noul coronavirus ar putea fi răspândit de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor

Reuters notează că viitorul politic al lui Torra este, la rândul său, incert. O instanță a decis în decembrie că acesta nu va mai putea deține funcții publice timp de 18 luni, după ce a refuzat să retragă empleme separatiste de pe faţada sediului Guvernului Cataloniei.

 

Tags: barcelonacataloniaERCmadridPedro SanchezQuim Torra
Categorii: Diaspora