X

R. Moldova ar putea relua achizițiile de gaze naturale direct de la Gazprom

R. Moldova ar putea relua achizițiile de gaze naturale direct de la Gazprom

Republica Moldova ar putea relua achizițiile directe de gaze naturale de la Gazprom, în cazul în care concernul rus va oferi un preț avantajos. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni la TV8.

„Am fost criticat pentru că, iată, ne întoarcem la Gazprom. Nu ne întoarcem la livrările Gazprom, dar noi putem procura de la Gazprom, dacă va fi un preț mai bun față de ceea ce putem primi pe piață, de la alt furnizor. Nu este nici un scop de a reveni sau nu la Gazprom sau de a procura sau nu de la Gazprom. Este pur și simplu o chestiune de economie. Eu mă atârn față de asta, să zicem… mă strădui din contra, să reduc nivelul politicului și întrebările vizavi de livrările de gaze”.
Citeşte şi: Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală în Ucraina – Stiripesurse.md
Ministrul a precizat că Chișinăul a trimis deja o solicitare către Gazprom privind posibilele rute de livrare a gazelor naturale pentru regiunea transnistreană, începând cu ianuarie 2025, când expiră actualul acord dintre Ucraina și Gazprom. Deocamdată, nu a fost primit un răspuns oficial. Parlicov a asigurat că autoritățile Republicii Moldova nu intenționează să obstrucționeze livrările către stânga Nistrului, dar sunt pregătite pentru „orice scenariu”.

R. Moldova ar putea relua achizițiile de gaze naturale direct de la Gazprom

„Noi partea noastră de lucrul nostru ni-o facem. Ne străduim să primim cât mai curând această claritate de la Gazprom, ce facem dacă ruta tradițională nu funcționează, care sunt condițiile de livrare pe o rută alternativă. (…) Gaz în regiune este destul de mult. Problema nu este să cumperi gaz. Problema este că Gazprom a fost de acord până acum să livreze acest gaz gratuit în regiunea transnistreană. Dacă Gazprom decide să nu o mai facă, gaz va fi, dar acolo, în regiunea transnistreană, cineva va putea achita pentru el?”.

Parlicov a mai subliniat că, în cazul în care Ucraina nu va reînnoi contractul de tranzit pe teritoriul său, transportul gazelor ar putea fi redirecționat pe rute alternative, precum cea prin Turcia. Întrebat cât ar putea ajunge să plătească consumatorii din regiunea transnistreană dacă s-ar apela la această rută, Parlicov a răspuns: „Mă și tem să mă gândesc la asta. Probabil, același preț ca și pe malul drept”.

Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului.

Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge, însă, și în Republica Moldova. Mai exact – în regiunea transnistreană. Chiar dacă țara noastră nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde practic în totalitate de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În prezent, Chișinăul își asigură aproape 90 la sută din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Contractul de achiziție, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Costul energiei procurate din regiunea transnistreană este, la moment, de 66 dolari pentru un MWh.

Tags: gazegazpromucrainaVictor Parlicov
Economie