R.Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa

Publicat:

R.Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa

În cei 33 de ani de Independență, populația Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului, a scăzut dramatic. Au plecat peste 1,5 milioane de moldoveni, iar potrivit Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Republica Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa, scrie TVR Moldova.

Cel mai grav e prin sate, care încet şi sigur, se pustiesc. Sărăcia este principala problemă, iar cei rămasi au o singură dorinţă, locuri de muncă cu salarii decente şi pe toţi cei dragi alături.


Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

În 1991, populația Republicii Moldova era de 4,34 milioane de locuitori, dintre care 3,6 milioane pe malul drept al Nistrului. În 2024, rămân doar 2,72 milioane de locuitori, dintre care 2,42 milioane pe malul drept al Nistrului.

R.Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa

Populația Republicii Moldova 1991 – 4,34 milioane de locuitori 2024 – 2,72 milioane de locuitori. Sunt localităţi unde oamenii pot fi număraţi pe degete. In unele sate au rămas ulițe pustiite și câteva case ținute in viață de bătrâni la apusul vieții.

În Semionovca din raionul Hânceşti nu este magazin, drumurile sunt neiluminate, iar oamenii se aprovizionează cu apă de la singurul izvor din capătul satului. Pe marginea unei prispe şi vorbind singură stă uneori Parascovia Coipan în vârstă de 81 de ani.

Parascovia Coipam, locuitoare a satului Semionovca: „Aici nu este nimeni. Dincolo nu-i nimeni. Tocmai acolo sunt două femei. Aici suntem eu şi Ana, Natalia şi Valiţa în capătul acela. Au murit. Care s-au dus prin străini. Îmi mai vin copiii de la Cărpineni şi îmi mai aduc pâine.”

Aceiaşi soartă o are şi Vasiliţa în vârstă de 77 de ani. Are cinci copii, toţi plecaţi peste hotare în căutarea unui trai mai bun.

R.Moldova are cea mai mare scădere a populației din toată Europa

Vasilița, locuitoare a satului Semionovca: „Sunt plecaţi. Caută Europa. Dacă aici nu-i plătit lucrul. Toţi s-au dus. Au familii lor. Au copii de şcoală. Nu se mai întorc eu cred. Ai mei copii sunt duşi de 21 de ani. Şi înapoi aşteaptă să se schimbe, să fie mai bine. Să fie de lucru. Să fie ca în Europa. Acolo e plătit. Ora e oră, de plătit e plătit.”

Pentru a scăpa de sărăcie, multi s-au mutat la Chisinau. Mai revin prin sat de sărbători sau pentru a îngriji casa părintească.

Boris Munteanu, localnic, Semionovca: „Părinţii au construit. Ei au făcut şi mai mult nimic. Eu am rămas. Copiii aşa, nu prea se trag aici. Am copilărit. Părinţii i-am ajutat cât au fost vii. Acum aşa mă uit şi eu după casă. Îmi este jale să o las să o umple buruienele. Iată uitaţi-vă în urmă. Ştiţi, casa e ca şi omul – îmbătrâneşte.”

Lipsa locurilor de muncă și perspectivele de dezvoltare i-au făcut pe mulți săteni să-şi abandoneze casele şi părinţii . În 2024, salariul mediu in republica moldova este de 14200 de lei, iar pensia de 3850 de lei. Din păcate multi nu au locuri de muncă sau nu apar in evidentele autorităților iar statisticile nu arată adevărata față a nivelului mediu de trai.

Datele IDIS „Viitorul” arată că în 1991 erau 1,5 milioane de salariați și 582 de mii de pensionari, în 2004 erau 625 de mii de salariați și 530 de mii de pensionari. Experţii spun că această scădere dramatică nu a fost recuperată nici până astăzi, după 20 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nemerenco vine cu detalii despre victimele accidentului de pe şantier

Nemerenco vine cu detalii despre victimele accidentului de pe şantier Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a oferit detalii despre victimele incidentului petrecut pe un șantier din...

Crește numărul cazurilor de COVID-19

Crește numărul cazurilor de COVID-19 2675 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în R.Moldova pe parcursul săptămânii trecute. Potrivit ANSP, numărul total de cazuri...

Persoanele care trăiesc în sărăcie sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa (studiu)

Persoanele care trăiesc în sărăcie sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa Valurile de caniculă din Europa, care devin mai puternice, mai frecvente...

Ministerul de resort elaborează un plan pentru pentru prevenirea situațiilor de criză pe piața energiei electrice

Ministerul de resort elaborează un plan pentru pentru prevenirea situațiilor de criză pe piața energiei electrice Ministerul Energiei a pregătit un plan de acțiuni pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.