R.Moldova, campioană cu munca la negru printre europeni

Publicat:

R.Moldova, campioană cu munca la negru printre europeni

În preajma deschiderii negocierilor de aderare la UE, Moldova apare în statisticile privind munca la negru cu cifre deloc bune. Euronews scrie că, potrivit datelor Asociației Europene de Liber Schimb, rata de ocupare informală în Republica Moldova se ridică la 52% la sută, relatează IPN.

De altfel, angajarea informală, cunoscută sub numele de muncă fără contract, protecție legală sau securitate socială, rămâne răspândită în întreaga lume. Conform estimărilor din 2023 ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM), pe plan global, 58% din forța de muncă este angajată la negru. După excluderea lucrătorilor din agricultură, cifra scade la 50%, potrivit ipn.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Totodată, deși în comparație cu alte regiuni rata de ocupare informală a forței de muncă este mai mică în țările UE, un număr considerabil de lucrători din Europa sunt prinși în economia cu contract ocazional sau cu zero ore.

Potrivit datelor OIM pentru 2023 sau a celor mai recente cifre disponibile, afirmă Euronews, dintre țările UE, cele mai mari rate de ocupare informală au avut cu 17,8% și, respectiv, 9,8%, Ungaria și Polonia. În schimb, economia informală este mult mai puțin răspândită în alte state membre ale UE, ratele de ocupare informală scăzând sub 2% într-o treime din țările UE.

Malta a înregistrat cea mai scăzută rată de ocupare informală cu 0,7%, urmată de Slovenia cu 1%, iar Belgia, cât și Bulgaria, cu 1,3%.

Printre factorii-cheie care contribuie la disparitățile în ceea ce privește angajarea informală în Europa, potrivit profesorului Mihails Hazans de la Universitatea din Letonia, care a cercetat aprofundat munca la negru la nivel continental, sunt normele sociale, tradițiile și legislația. De exemplu, în Polonia, multitudinea întreprinderilor mici, care se bazează adesea pe lucrătorii neoficializați, dă explicație, parțial, ratelor mărite de angajare informală.

În plus, se ia în calcul și compoziția sectorială a ocupării forței de muncă. Hazans a subliniat că ocuparea informală tinde să fie mai mare în țările în care sectoarele ospitalității și construcțiilor au o pondere mai mare în ocuparea forței de muncă. Datorită naturii lor, aceste domenii sunt deosebit de predispuse muncii informale.

Ar fi de mirare faptul, că în comparație cu alte câteva țări europene, angajarea informală este mai preferată în Regatul Unit. Dintre primele cinci economii ale Europei, Regatul Unit a avut cea mai mare rată de angajări informale cu 6,5%, urmată de Italia cu 3,8% și Franța cu 3,6%. În schimb, rata de ocupare informală a fost de 2,6% în Spania și de 2,5% în Germania.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Privind munca la negru în Marea Britanie, Mihails Hazans a remarcat că „în Marea Britanie nu este obligatoriu un contract scris”, ceea ce poate contribui la obișnuința cu munca informală. El a subliniat, de asemenea, că angajările de scurtă durată ar putea juca un rol semnificativ în formarea acestor rate mărite, deoarece angajările de pe acest segment adesea nu se bazează pe contracte formale și nu includ măsuri de protecție pentru angajat.

În schimb, el a identificat rate de ocupare informală mai scăzute pentru Ungaria și Polonia decât cele raportate de OIM, scrie Euronews.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O adolescentă, atacată cu un cuțit în curtea unui bloc din Bălți. Minora se află sub monitorizarea medicilor

O adolescentă, atacată cu un cuțit în curtea unui bloc din Bălți. Minora se află sub monitorizarea medicilor O adolescentă a fost atacată cu...

Excursia europeană: Peste 2500 de copii au vizitat mai multe obiective turistice din capitală

Excursia europeană: Peste 2500 de copii au vizitat mai multe obiective turistice din capitală Elevi din 140 de localități din Moldova au avut posibilitatea să...

Numărul turiștilor străini, în creștere în prima jumătate a anului

Numărul turiștilor străini, în creștere în prima jumătate a anului În prima jumătate a anului curent, numărul de turiști și excursioniști participanți la turismul organizat...

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile, confirmate în România

Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile, confirmate în România Șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost înregistrate în România din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.