X

R.Moldova elaborează, cu sprijinul UE, un Plan de creștere economică

R.Moldova elaborează, cu sprijinul UE, un Plan de creștere economică

Consiliul UE a făcut această afirmație într-o declarație în urma celei de-a opta reuniuni anuale a Consiliului de asociere UE-Moldova din cadrul Acordului de asociere UE-Moldova, care a avut loc la Bruxelles la 21 mai.

Consiliul a fost prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell. Delegația moldovenească a fost condusă de prim-ministrul moldovean Dorin Recean. La reuniune a participat și comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, potrivit infomarket.md.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Potrivit Consiliului UE, UE a reiterat faptul că viitorul Moldovei și al poporului său se află în Uniunea Europeană și și-a reafirmat angajamentul de a ajuta Moldova să realizeze reformele pe calea aderării.

În special, UE a lăudat angajamentul continuu al guvernului moldovean față de reformele în domeniul statului de drept, al luptei împotriva corupției, al instituțiilor democratice, al administrației publice și al economiei, în pofida provocărilor reprezentate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși.

Consiliul de asociere a salutat decizia istorică a Consiliului European din 23 iunie 2022 de acordare a statutului de candidat pentru Republica Moldova și din 14 decembrie 2023 privind deschiderea negocierilor de aderare cu UE. Participanții la reuniunea de la Bruxelles și-au exprimat speranța că Consiliul UE va adopta în curând cadrul de negociere, după ce Moldova va lua măsurile relevante prevăzute în recomandările Comisiei din 8 noiembrie 2023, pentru a organiza imediat prima conferință interguvernamentală.

Consiliul de asociere a luat act de punerea în aplicare a Acordului de asociere, inclusiv a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA). Consiliul a salutat adoptarea și operaționalizarea rapidă a Planului național de adoptare a acordului.

UE a lăudat eforturile neobosite ale Republicii Moldova de a pune în aplicare o reformă cuprinzătoare a sistemului judiciar, subliniind importanța instituirii unui sistem judiciar independent, imparțial, responsabil și profesionist, în conformitate cu standardele europene și cu recomandările Comisiei de la Veneția, ca o condiție indispensabilă pentru procesul de integrare în UE.

Având în vedere viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind calea de aderare a Moldovei la UE, UE a reamintit importanța unui proces electoral transparent, incluziv și competitiv și a încurajat Moldova să continue dialogul cu Comisia de la Veneția și cu Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului pentru a se asigura că măsurile de combatere a interferențelor rău intenționate sunt desfășurate în conformitate cu standardele internaționale.

Privind în perspectivă, participanții la reuniune au subliniat importanța aprofundării în continuare a cooperării sectoriale cu Moldova și a integrării acesteia în piața internă a UE. Reformele structurale, cum ar fi cele din sectorul energetic sau modernizarea telecomunicațiilor, a sistemelor de plăți și a sistemelor bancare, ar aduce beneficii tangibile ale integrării europene pentru Moldova și pentru cetățenii săi, au declarat aceștia.

Moldova a reamintit cererea de aderare la Spațiul unic de plăți în euro (SEPA) în februarie 2024 și și-a exprimat dorința de a întreprinde toate măsurile necesare pentru o aderare deplină. Consiliul de asociere a salutat semnarea unei declarații comune de către operatorii de telecomunicații cu sediul în UE și în Republica Moldova privind reducerea voluntară a tarifelor de roaming pentru date și voce, precum și eforturile Moldovei de a se alinia în continuare la legislația UE în materie de roaming pentru a reduce tarifele de roaming și a include Moldova în zona de roaming a UE.

Consiliul a salutat prezentarea de către Republica Moldova a primei sale agende de reformă economică în ianuarie 2024 și participarea sa la dialogul economic și financiar, cel mai înalt nivel de angajament al UE cu țările terțe pe teme economice.

De asemenea, Consiliul a salutat decizia UE de a prelungi cu încă un an măsurile comerciale autonome și Acordul privind transportul rutier de mărfuri, acordând astfel Moldovei o liberalizare completă temporară a comerțului și o liberalizare a transportului rutier de mărfuri. Consiliul de asociere a salutat lansarea dialogului la nivel înalt privind transporturile între UE și Moldova.

UE a salutat poziția fermă și principială a Republicii Moldova de condamnare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consolidarea semnificativă a respectării de către aceasta a pozițiilor și a măsurilor restrictive ale politicii externe și de securitate comună a UE. UE a lăudat Moldova pentru eforturile sale de a primi și de a găzdui persoanele care fug de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, UE a luat act de contribuția importantă a Moldovei la culoarele de solidaritate UE-Ucraina, care facilitează exportul și importul de bunuri esențiale. UE a invitat Moldova să continue cooperarea strânsă pentru a preveni eludarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a Belarusului.

S-a subliniat faptul că UE și Moldova și-au reafirmat cooperarea strânsă în domeniul securității și apărării și au salutat semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării în marja Consiliului de asociere, care a adus această cooperare la un nou nivel strategic.

UE a condamnat cu fermitate încălcările repetate ale spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele și dronele rusești utilizate pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina și a salutat pașii decisivi ai Republicii Moldova ca răspuns la acțiunile hibride conduse de Rusia și de împuterniciții săi.

UE s-a angajat să continue să sprijine pe deplin capacitatea de rezistență a Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Facilității europene pentru pace și al Misiunii de parteneriat a UE în Moldova, care și-a dovedit valoarea deosebită în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice.

UE și-a reafirmat angajamentul de a promova o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

Participanții au salutat asocierea Moldovei la programele UE privind mecanismul Conectarea Europei (CEF), piața unică, Europa digitală și mecanismul de protecție civilă al Uniunii de la ultima reuniune a Consiliului de asociere. În marja Consiliului, UE și Moldova au semnat un acord de asociere în cadrul programului “Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) al Fondului social european Plus (FSE+).

Moldova și-a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării la nivel local și regional și a propus înființarea unui comitet consultativ mixt între Comitetul European al Regiunilor și autoritățile locale și regionale din Moldova, care ar putea servi drept platformă de dialog, cooperare și schimb de bune practici. Participanții la reuniune au discutat despre sprijinul deplin al UE pentru Moldova.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

A fost subliniat faptul că, începând cu 2021, UE și-a reafirmat cu tărie sprijinul și solidaritatea cu Moldova, oferind până la 2,2 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi. Aceste fonduri semnificative sunt canalizate prin intermediul a numeroase instrumente financiare, cum ar fi sprijinul bugetar direct, asistența macrofinanciară, programele UE și proiectele garantate de UE cu instituțiile financiare internaționale.

Una dintre prioritățile-cheie a fost punerea în aplicare a Planului economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul estic în Republica Moldova. Acesta a contribuit la transpunerea priorităților de politică în proiecte de investiții reale cu un impact ridicat asupra economiei, comunităților și cetățenilor din Moldova. Principalele sectoare în care Planul economic și de investiții a mobilizat investiții sunt energia, transporturile și accesul la finanțare pentru întreprinderi. Consiliul de asociere a salutat activitatea în curs de desfășurare în Moldova, sprijinită de Comisia Europeană, cu privire la Planul de creștere economică, care va contribui la punerea în aplicare a unor reforme economice și investiții-cheie în următorii ani.

“Moldova și UE intenționează să continue să colaboreze pentru a promova aderarea Moldovei la UE”, a declarat Consiliul UE într-o declarație.

Tags: bruxellesMoldovaOliver VarhelyiUE
Economie