R. Moldova este statul din Europa cu cea mai mare scădere a populației. Din 1990, am pierdut aproape o treime din cetățeni

R. Moldova este statul din Europa cu cea mai mare scădere a populației din 1990 până în 2023. În această perioadă am pierdut aproape o treime din populație, mai exact 31%, spune Vlad Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook, scrie deschide.md.

Potrivit lui, depopularea este cea mai mare problemă cu care se confruntă R. Moldova.


Pe parcursul timpului am atras atenția guvernării, în mod special Maiei Sandu, să trateze această dramă ca fiind prioritate absolută. Din păcate, despre această problemă nici nu se discută la Președinție, ceea ce este iresponsabil și foarte grav. Estimările oficiale ale ONU, pregătite în 2024 de către Divizia Populație a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al Secretariatului Națiunilor Unite, arată că în perioada iulie 1990 – 2023 Republica Moldova a înregistrat o scădere de 31% a numărului populației, cea mai mare scădere a populației din Europa” a notat Filat.

Potrivit lui, realitatea este, însă, mult mai tristă. Conform experților, dacă R. Moldova nu intră în zona verde, nu are nicio șansă de supraviețuire.
Citește și: Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu)