R.Moldova, inclusă în zona UE în care se practică roaming la tarife naţionale

Publicat:

Comisia Europeană a adoptat vineri, 1 septembrie 2023, o propunere de includere a serviciilor de roaming în Acordul de asociere UE – Republica Moldova, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, după finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleaşi condiţii de preţ ca şi cum ar fi prezenţi în Republica Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleaşi drepturi atunci când vizitează Republica Moldova, potrivit mold-street.com.


Roaming la tarife naţionale

Includerea Republicii Moldova în zona UE în care se practică “roaming la tarife naţionale” (roam like at home) este una dintre acţiunile esenţiale ale Planului UE – Republica Moldova de acţiuni prioritare, convenit în iunie 2023.

Acest plan este o foaie de parcurs pentru punerea deplină în aplicare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător UE – Republica Moldova şi pentru integrarea continuă a Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

Decizia de vineri, 1 septembrie, urmează declaraţiei comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicaţii din UE şi din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Comisia va permite actualizarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova prin adăugarea celei mai recente legislaţii a UE privind telecomunicaţiile şi serviciile poştale.

În continuare, propunerea va fi examinată de Consiliul Uniunii Europene. În urma acordului Consiliului, Comitetul de asociere UE – Republica Moldova reunit în configuraţia “Comerţ” va trebui să adopte o decizie comună pentru a modifica anexa la Acordul de asociere în vederea încorporării celei mai recente legislaţii a UE privind telecomunicaţiile şi serviciile poştale.

După finalizarea adaptării şi a punerii în aplicare a legislaţiei relevante a UE în Republica Moldova, Republica Moldova şi UE vor fi în măsură să convină să permită începerea practicării “roamingului la tarife naţionale”.

Planul de acțiuni prioritare

De la acordarea statutului de candidat în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat un interes puternic în aplicarea regulilor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor.

Comisia își împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona „roam like at home” a UE, de care au beneficiat deja milioane de cetățeni din UE și reprezintă un element fundamental al pieței unice.

Acordul de Asociere, care include o zonă de liber schimb profundă și cuprinzătoare (ZLSAC) între UE și Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare din iulie 2016.

Planul de acțiune prioritară pentru 2023-2024 a fost pus în aplicare pentru a stimula punerea în aplicare a ZLSAC. De când Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la 23 iunie 2022, UE și Moldova au ajuns la o nouă etapă în relația lor.

Planul de acțiuni prioritare reflectă noile priorități convenite în comun pentru 2023-2024. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.