X

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate

R.Moldova, inclusă pentru prima dată în raportul Observatorului Cadrului Național de Interoperabilitate

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, NIFO a publicat fișe informative privind administrația publică digitală pentru 2024, în cadrul inițiativei Interoperable Europe a Comisiei Europene.

Acestea conțin date privind serviciile digitale, interoperabilitatea, administrația publică digitală în 40 de țări. Moldova este inclusă pentru prima dată în aceste fișe, ceea ce este un pas important în alinierea țării noastre la standardele europene de interoperabilitate și administrație digitală, potrivit infomarket.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Aceste fișe documentează progresele înregistrate și stimulează schimbul de bune practici între statele membre ale UE, consolidând astfel eforturile de a crea o Europă digitală și interoperabilă.

Acestea sunt actualizate anual și conțin date-cheie privind transformarea digitală și interoperabilitatea serviciilor publice, precum și indicatori specifici din raportul de evaluare comparativă a guvernării electronice.

Buletinul de țară menționează că în 2023-2024. Moldova a lansat 12 noi inițiative de digitalizare, dintre care 5 privind digitalizarea serviciilor publice. Se menționează că țara a creat 2 instituții-cheie pentru securitatea cibernetică: Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național pentru Inovare și Securitate Cibernetică (Cybercor).

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Programul de dezvoltare a societății digitale este în curs de elaborare, iar principalul document care conține viziunea privind digitalizarea este Strategia de transformare digitală pentru 2023-2030, deja aprobată.Un pas important este lansarea aplicației EVO și aprobarea în 2023 a Legii privind accesul la informațiile de interes public, se dezvoltă condițiile pentru gestionarea ecosistemului în domeniul inteligenței artificiale etc.

Documentele NIFO menționează că astăzi, în Republica Moldova, 54% din serviciile publice pentru întreprinderi și 48% pentru cetățeni sunt disponibile online.

Tags: MoldovaNIFO
Externe