R. Moldova intenționează să exporte până la 800.000 de tone de grâu în 2023

Publicat:

În acest an, R. Moldova intenționează să exporte până la 800.000 de tone de grâu. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, prețul de export constituie patru lei per kilogram.

Totodată, în urma suspendării Acordului de cereale din Marea Neagră și a intensificării bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene, se așteaptă o creștere a volumului de cereale ce tranzitează R. Moldova, transmite radiomoldova.


Citește și : EXPLOZIE puternică la o fabrică din apropierea Moscovei

În acest an, Republica Moldova va recolta peste 1,2 milioane de tone de grâu, adică de două ori mai mult decât este necesar pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldova, iar de la 600.000 până la 800.000 de tone de grâu ar urma să fie destinate exportului.

„Pentru consumul intern sunt destinate aproximativ 450 de mii de tone. Republica Moldova va exporta în jur de la 600 până la 800.000 de tone de grâu. Prețurile la momentul de față sunt mici.

Ceea ce se oferă în România, de exemplu, în lei moldovenești ar fi circa patru lei per kilogram. În Republica Moldova, din păcate, prețul a ajuns până la trei lei per kilogram.

Pentru noi, iarăși, este un paradox, dar nu ne putem implica pentru că sunt negocierile dintre cumpărător și vânzător”, а afirmat Vasile Șarban.

Citește și : Congresul Civic și-a anunțat candidatul la Primăria Chişinăului

Vasile Șarban a mai afirmat că în urma suspendării de către Rusia a Acordului din Marea Neagră privind exportul de cereale ucrainene, dar și a intensificării bombardamentelor rusești asupra infrastructurii portuare din Ucraina, volumul de cereale ucrainene ar putea să crească.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Transplant de os realizat în premieră la un spital din România

  Transplant de os realizat în premieră la un spital din România Premieră națională la un spital privat din Oradea, care a realizat zilele trecute un...

Tânărul care a tras în Trump căutase online informaţii despre asasinarea lui Kennedy

Tânărul care a tras în Trump căutase online informaţii despre asasinarea lui Kennedy Tânărul care a încercat în 13 iulie să îl ucidă pe candidatul...

Elon Musk dezminte că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump

Elon Musk dezminte că ar cheltui lunar 45 de milioane de dolari pentru campania lui Donald Trump Multimiliardarul Elon Musk susţine că nu cheltuieşte lunar...

Un agent economic, amendat pentru că extrăgea ilegal argilă într-un sat din raionul Drochia

Un agent economic, amendat pentru că extrăgea ilegal argilă într-un sat din raionul Drochia Un agent economic extrăgea ilegal argila în satul Chetrosu, raionul Drochia....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.