X

R. Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la UE

R. Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la UE

Republica Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la Uniunea Europeană, proces care va ancora țara într-un spațiu al păcii, stabilității, prosperității și libertății.

Declarația a fost făcută astăzi de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în deschiderea primei sesiuni de screening bilateral, desfășurată la Chișinău, informează Moldpres.

Vezi şi: VIDEO – Biden l-a decorat pe Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA – Stiripesurse.md

Evenimentul găzduiește în țara noastră o delegație a Comisiei Europene din care face parte Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi.

R. Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la UE

În debutul reuniunii, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat că evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole – „Valori fundamentale”.

„Azi și mâine prezentăm și analizăm, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 – „Achiziții publice”, un domeniu esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici. Faptul că am ajuns la etapa de screening bilateral, în doar doi ani de la primirea statutului de țară candidat, vorbește despre eforturile depuse de autorități și societate. Totodată, este și un semnal foarte clar al deschiderii UE de a ne primi în familia europeană și de a accelera procesul de aderare. Este esențial să ne mobilizăm eforturile ca în următorii ani să obținem cât mai multe realizări. Etapa de screening este piatra de căpătâi a procesului de negocieri, care ne va ajuta să înțelegem unde suntem în procesul de integrare și cât de pregătiți suntem”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană și-a exprimat recunoștința față de oficialii europeni pentru că au acceptat ca prima ședință de screening bilateral să se desfășoare la Chișinău.

R. Moldova pășește în următoarea etapă a parcursului de aderare la UE

„Mă bucur că sesiunea de astăzi are loc la Chișinău, oferindu-le colegilor din Comisia Europeană ocazia de a se familiariza și mai bine cu țara noastră. Este un semnal puternic că sunteți deschiși să ne cunoașteți nu doar pe hârtie, dar și în viața reală. Acest gest este o recunoaștere a eforturilor depuse de Republica Moldova”, a afirmat Cristina Gherasimov.

La rândul său, Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, a oferit asigurări că UE va fi alături de țara noastră în timpul procesului de screening bilateral.

„Evenimentul de astăzi marchează începutul unei etape extrem de importante. Acest proces vă va oferi posibilitatea să vedeți toate condițiile pe care va trebui să le îndepliniți, iar pentru noi va aduce claritate despre când și cum va ajunge R. Moldova la nivelul necesar pentru a putea deveni membră a Uniunii Europene. Din 2022, când ați primit statutul de țară candidată, ați parcurs un drum lung și ați avut o determinare foarte bună, însă a fost doar începutul, munca grea abia urmează”, a remarcat Oliver Varhelyi.

Pe 25 iunie curent, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg.

Tags: Cristina GherasimovOliver Varhelyiuniunea europeana
Politică