R.Moldova. Socialiştii proruşi cer un referendum pentru a-l demite pe Dorin Chirtoacă, aflat în arest

Publicat:

Consilierii Partidului Socialiştilor (prorus) propun organizarea referendumului privind demiterea primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, la 19 noiembrie, relatează marţi Radio Chişinău, conform agerpres.

Şefului grupului de consilieri socialişti din cadrul Consiliului Municipal Chişinău, Ion Ceban, a făcut un anunţ în acest sens pe contul său de Facebook.


“Vom propune în Consiliului Municipal Chişinău stabilirea datei desfăşurării referendumului, probabil 19 noiembrie. Sperăm să avem susţinerea altor grupuri, poate chiar şi a Partidului Liberal. Ştiu că sunt doritori. În primăvară am putea avea alegeri noi în Chişinău’, a scris Ion Ceban în postarea sa pe Facebook.

Citeşte şi: Alertă teroristă în SUA. Pontonul din Santa Monica a fost EVACUAT – FOTO/VIDEO

Curtea de Apel a lăsat în vigoare hotărârea Judecătoriei Chişinău prin care a fost validat demersul unui grup de iniţiativă privind organizarea referendumului.

Socialiştii au colectat aproximativ 800.000 de semnături pentru organizarea referendumului de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al Chişinăului.

Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Socialiştii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri şi de administrare proastă a oraşului.

Decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum.

În acelaşi timp, magistraţii Judecătoriei Chişinău au prelungit luni seara cu 30 de zile arestul la domiciliu al primarului suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă. De asemenea, magistraţii au respins cererea lui Dorin Chirtoacă de a părăsi teritoriul Republicii Moldova pentru a participa la Congresul Puterilor Locale. Magistraţii au respins şi cererea avocaţilor acestuia de a-l recuza pe procurorul care instrumentează cazul, Dumitru Robu, conform sursei citate.

Procuratura a anunţat săptămâna trecută că Dorin Chirtoacă ar putea fi cercetat într-un nou dosar în care este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul municipiului Chişinău cu peste 66 de milioane de lei (moldoveneşti). Dorin Chirtoacă susţine că ambele dosare sunt ilegale şi că nu se consideră vinovat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.