X

R. Moldova trebuie să mai lucreze pentru a intra pe parcursul european

R. Moldova trebuie să mai lucreze pentru a intra pe parcursul european

Pentru a avea un răspuns pozitiv în luna decembrie din partea Consiliului European, R. Moldova trebuie să avanseze cu pași mici, dar siguri la capitolul restanțiere.

De această părere este expertul pentru politici publice și de securitate Andrei Curăraru, potrivit căruia capitolele restanțiere pentru R. Moldova sunt lupta cu corupția, reforma justiției și dezoligarhizarea, transmite radiomoldova.md.

Citeşte şi: Un ministru israelian deconspiră planul lui Netanyahu: Vrea emigrarea voluntară a locuitorilor din Gaza! – Stiripesurse.md

Potrivit acestuia, finalitatea pe dosarele de rezonanță este absolut necesară pentru a putea trece la următoarele etape în parcursul european.

R. Moldova trebuie să mai lucreze pentru a intra pe parcursul european

„Vorbim despre dosarul „kuliok”, dosarul miliardului, dar și acele cazuri de corupție politică care au fost semnalate masiv în alegerile locale și în alegerile din Găgăuzia. Avem nevoie de o claritate și de o stabilitate atât în actul justiției, cât și în fața cetățenilor care au rămas cumva contrariați de acest proces electoral viciat. Când vorbim despre dezoligarhizare, cred că este prea puțin ceea ce se vorbește despre eliminarea banilor cash din economie, trebuie să punem presiuni și să cerem la nivel internațional sub ordin retrocedarea miliardului”, a declarat Andrei Curăraru.

Expertul a mai menționat că este de competența autorităților de la Chișinău să convingă guvernele sceptice cu referire la extinderea hotarelor Uniunii Europene, așa cum sunt Țările de Jos și Portugalia, iar guvernul prorus instaurat în Slovacia să voteze pentru deschiderea negocierilor și pentru a oferi R. Moldova posibilitatea să acceseze fondurile comunitare.

Tags: Andrei CurăraruchisinauConsiliul European (CE)R. MoldovaUniunea Europeană (UE)
Categorii: PoliticăȘtirile zileiU.E.