X

RABIA canină apare în regiunea Parisului

Un caz rar de rabie canină a fost depistat într-un adăpost din regiunea Parisului la un câine care a muşcat mai multe persoane, conform ministerului francez al Agriculturii, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

“Institutul Pasteur a confirmat (joi) un caz de rabie la un câine încrucişare de Husky, reţinut într-un adăpost din Évry-Courcouronnes”, la sud de Paris, a explicat ministerul într-un comunicat.

Vezi şi: Bombardamentele ruse nu ne vor frânge, declară Zelenski, care a stat în întuneric lângă epava unei drone – VIDEO – Black News

Animalul “a muşcat mai multe persoane care au primit rapid îngrijiri la centrul antirabic al Institutului Pasteur, care le-a administrat un tratament profilactic post-expunere, foarte eficient”, a adăugat instituţia.

“Investigaţiile preliminare, încă în curs de desfăşurare, indică faptul că acest câine ar fi putut fi importat ilegal din Maroc, o ţară în care rabia este endemică”, au declarat autorităţile.

Din 2001, Franţa a fost recunoscută oficial ca liberă de rabie (cu excepţia liliecilor), însă boala, care este fatală, continuă să circule în multe ţări, în special în Asia şi Africa, unde câinii sunt responsabili pentru majoritatea cazurilor de rabie cu transmitere la om, se arată pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Citeşte şi: Un mort şi patru răniţi într-un atac cu cuţit lângă Milano (VIDEO); fotbalistul Pablo Mari, printre victime – Black News

În acest caz, “animalul a dezvoltat primele simptome la 19 octombrie şi a murit pe 25 octombrie. Pe toată perioada de contagiozitate (cu până la 15 zile înainte de primele simptome), câinele a rămas în adăpost, singur, în boxa lui sau într-o curte”, însă “având în vedere perioada de incubaţie, animalul trebuie să fi contractat rabia înainte de a ajunge în adăpost.

Transmiterea de la animal la om se face prin intermediul salivei odată cu muşcătura, prin zgârieturi sau lins pe pielea cu leziuni sau pe mucoasă (ochi, gură), însă nu şi prin mângâierea animalului, notează AFP. Boala nu se transmite de la om la om.

Tags: Évry-CourcouronnesfrantaHuskyInstitutul Pasteurparisrabie canină
Categorii: Diaspora