X

Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă a Japoniei

Rachete balistice chineze ar fi căzut pentru prima oară în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, a anunţat joi ministrul apărării nipon Nobuo Kishi, citat de AFP, potrivit agerpres

‘S-ar putea ca cinci din nouă rachete balistice lansate de China să fi aterizat în ZEE a Japoniei’, a declarat Kishi jurnaliştilor, în timp ce China a început joi ample manevre militare în apele din jurul Taiwanului după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Citește și : Amnesty International acuză armata ucraineană că a pus în pericol viaţa civililor

‘Japonia a transmis Chinei o notă de protest pe canale diplomatice’, a indicat Kishi, calificând incidentul drept o ‘problemă gravă care afectează securitatea naţională şi pe cea a cetăţenilor noştri’.

Unele insule din departamentul Okinawa, în extremitatea sudică a Japoniei, se află la numai câteva zeci de kilometri de Taiwan. În acelaşi timp, ministrul apărării nipon a precizat că este pentru prima oară când rachete balistice chineze pătrund în ZEE a Japoniei.

Cifra de nouă rachete lansate de China a fost evaluată de Japonia, a mai indicat el.

China a început joi exerciţii militare de o anvergură fără precedent în jurul Taiwanului ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA la Taipei, unde s-a aflat doar marţi seara şi miercuri, în pofida avertismentelor ferme din partea Beijingului, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.

Iniţiativa lui Nancy Pelosi a fost considerată de China drept o provocare, un sprijin acordat susţinătorilor independenţei Taiwanului şi o tăgăduire a promisiunilor SUA de a nu avea relaţii oficiale cu insula.

Ca răspuns, armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în şase zone maritime din jurul Taiwanului, la nivelul rutelor comerciale extrem de frecventate şi, pe alocuri, la numai 20 km de coastele taiwaneze.

Citește și : Pompierii se luptă cu un incendiu de pădure în nord-vestul Spaniei

Manevrele, care au început la joi la amiază (04:00 GMT), cuprind în special ‘tiruri cu rachete convenţionale’ spre apele din largul coastei de est a Taiwanului, a indicat Shi Yi, un purtător de cuvânt al forţelor militare chineze.

Tags: ChinaNancy PelosiNobuo KishiracheteSUAtaiwanZEE
Categorii: Știrile zilei