Rădăcinile EPIDEMIEI de opioide din America

Publicat:

Apărut în 1996, OxyContin a generat vânzări vaste – și a dus la suferințe enorme.

Cu 50.000 de morți de supradoză pe an și cu o cifră în creștere, criza de opioide din America nu a fost niciodată mai gravă. Ceea ce a început la sfârșitul anilor 1990, ca o epidemie a abuzului de pastile anti-durere pe bază de prescripție medicală, s-a transformat într-una mai rea decât cea a heroinei ilicite și, mai târziu, a fentanilului. Procurorii și publicul și-au îndepreptat privirea spre Purdue Pharma, care a introdus medicamentul blockbuster OxyContin în 1996. Din veniturile colosale pe care le-a generat, aproximativ 13 miliarde de dolari au fost plătiți proprietarilor din umbră ai companiei, membri ai familiei Sackler, care recent s-au scufundat de la onorabili patroni de artă la paria societății.


Noua carte excelentă a lui Patrick Radden Keefe spune povestea acestui clan acum infam. El urmărește imperiul titlului la Brooklyn în 1920 și un trio de frați născuți de imigranți evrei: Arthur (cel mai mare și, după spusele dlui Keefe, „patriarhul”), Raymond și Mortimer. Înțelegerea de afaceri a lui Arthur Sackler și judecata etică discutabilă s-au dovedit profitabile. De fapt, el a inventat domeniul publicității medicale, creând prima avere familială după ce a comercializat agresiv sedativele Librium și Valium către medici, fără un studiu serios al riscurilor de dependență. Fascinația pentru artefacte chineze l-a determinat să lase moșteniri sume uriașe la muzee de prestigiu. Timp de decenii, numele Sackler ar fi în primul rând asociat cu larghețea.

Arthur a murit în 1987, cu aproape un deceniu înainte ca Purdue, pe care frații o dobândiseră în 1952, să înceapă să vândă OxyContin. În momentul în care s-a întâmplat, ramura familiei sale nu mai deținea o miză – fapte pe care membrii săi le speră să le exonereze de murdăria „OxySacklerilor”. Dar, după o relatare cuprinzătoare, de lungă durată, a carierei patriarhului în prima treime a cărții sale, punctul de vedere al dlui Keefe este mai puțin iertător. „Atât de multe antecedente ale saga OxyContin ar putea fi găsite în viața lui Arthur Sackler”, conchide el.

Pentru ceilalți doi frați și descendenții lor, Purdue a dat bani dincolo chiar de imaginațiile lui Arthur. „Iureșul pe bază de rețetă va fi atât de profund, dens și alb”, a promis Richard Sackler, fiul lui Raymond, la petrecerea de lansare pentru OxyContin. Cuvintele sale s-au dovedit prea profetice. Planul pentru opioidele de pe piața de masă a fost încurajat de publicitatea înșelătoare, care susținea că mai puțin de 1% dintre pacienți vor deveni dependenți și o vastă forță de vânzări stimulată de comisioane profitabile.

Compania a vândut teorii despre „pseudo-dependență” (pentru care se spune că vindecarea era mai mult opioizi) și despre „opiofobie” în rândul medicilor sceptici. Barele de protecție împotriva rănilor s-au îndoit în fața averii lui Purdue și avocaților și lobbyiștilor pe care i-ar putea cumpăra. Autoritățile de reglementare au aprobat afirmații ridicole cu privire la siguranța medicamentului. Un caz grav adus de procurorii federali în Virginia la începutul anilor 2000 a fost diluat de Departamentul Justiției. Mii de medici au primit călătorii plătite cu toate cheltuielile. În total, OxyContin a realizat vânzări de 35 miliarde de dolari.

Rezultatele au fost brutale. Alți producători de medicamente au urmat în curând exemplul Purdue. Când OxyContin a fost reformulat în 2010 pentru a face mai dificil abuzul, mulți americani care erau deja dependenți au trecut la heroină și, în cele din urmă, la fentanil. În 2019, o echipă de economiști care a evaluat riguros impactul OxyContin a ajuns la concluzia că introducerea și comercializarea „explică o parte substanțială a deceselor cauzate de supradozaj” de-a lungul a 20 de ani.

Purdue face acum obiectul multor procese introduse de guvernele de stat și de oraș. Trecând printre grămezile de probe dezgropate de procedurile judiciare, Keefe arată cât de duri au fost membrii familiei Sackler din cauza distrugerii provocate în jurul lor – acuzând problema mai degrabă de dependenți imorali decât de droguri și considerându-se ei înșiși victime ale unei vânători de vrăjitoare din mass-media. Tipurile fără schimbare din a treia generație sunt redate cu ură evidentă, înțelese cu pricepere de propriile cuvinte în instanță sau de sursele (anonime) ale lui Keefe. O aspirantă de fashionistă dorește ca un jurnalist obstrucționat să se concentreze mai puțin pe numele ei de familie și mai mult pe hanoracele pe care le face.

Compania a pledat vinovată de diverse acuzații federale privind manipularea OxyContin în noiembrie 2020. Niciun Sackler și nici un director nu au fost obligați să recunoască vinovăția personal, totuși, „ca și cum corporația ar fi acționat autonom, ca o mașină fără șofer”, Keefe observă. Totuși, numele lui Sackler este împroșcat cu noroi. Muzeele și universitățile le refuză banii. Aripa Sackler a Muzeului Metropolitan de Artă, care găzduiește un vechi templu egiptean, a fost vizată de protestatari care scandau „Templul lăcomiei! Templul lui Oxy! ” Purdue este în faliment (și poate să nu plătească beneficiile de pensionare ale vânzătorilor săi).

Cu toate acestea, eforturile juridice în curs de a revendica averile extrase de proprietari par să nu aibă succes. Se pare că implozia imperiului durerii vine cu o parașută de aur.

Material publicat de The Economist și preluat de Blacknews.ro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un minor a murit, după ce s-a răsturnat cu motocicleta pe care o conducea. Pasagerul a ajuns la spital

Un minor a murit, după ce s-a răsturnat cu motocicleta pe care o conducea. Pasagerul a ajuns la spital Un accident cumplit s-a produs în...

Jocurile Olimpice de vară de la Paris din anul 2024

Jocurile Olimpice de vară de la Paris din anul 2024 La un secol de la cea precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice găzduită de capitala Franţei...

Cerință obligatorie pentru producători și exportatori: Calitatea fructelor va fi evaluată

Cerință obligatorie pentru producători și exportatori: Calitatea fructelor va fi evaluată Calitatea fructelor va fi evaluată înainte de export, fiind o cerință obligatorie pentru producători...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.