Radu Burduja: Conceptul neutralității este unul depășit astăzi pentru R.Moldova

Publicat:

Conceptul neutralității este unul depășit astăzi pentru Republica Moldova, consideră Directorul Institului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței Radu Burduja, fost secretar de Stat în Ministerul Apărării și fost reprezentant al R. Moldova la NATO.

Potrivit acestuia, R. Moldova ca stat independent cu capacitatea de apărare pe care o are, de una singură  nu poate face față la o amenințare așa de mare cum este Rusia.


Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

„Remarca din proiectul noii Strategii a securității naționale a Moldovei, care spune că „Statele vecine cu Federația Rusă, cu o lungă tradiție de neutralitate, renunță la acest statut și aderă la alianța militară NATO”, guvernarea a dat un imbold pentru lansarea  discuțiilor despre renunțarea la neutralitate, a declarat Radu Burduja.

„În Republica Moldova toți declară că respectă statutul de neutralitate, dar faptul că noi închidem ochii la o amenințare asta nu înseamnă că ea va dispărea. Iar noi ca și stat independent, suveran și cu capacitatea de apărare pe care o avem, singuri nu putem face față la o amenințare așa de mare cum este Rusia. De aceea eu cred că are sens să lansăm aceste discuții. Chiar dacă nu vom renunța la neutralitate în timpul apropiat, cel puțin  pentru a face lumea să înțeleagă că aceste parteneriate strategice trebuie adâncite.

Ca să lucreze sistemul de apărare în mod perfect trebuie să fie un grad foarte înalt de interoperabilitate. Nivelul acesta de cooperare vine doar în urma unor parteneriate foarte adâncite. Ucraina nu este acum membră a Alianței,  dar toată lumea a sărit în ajutor și toată lumea o apără fiind că este un interes comun. De aceea noi aici cumva ne ascundem după deget”, a spus Radu Burduja.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Vorbind despre proiectul noii Strategii a Securității Naționale a Moldovei, expertul a subliniat că strategia evidențiază că cel mai principal instrument pentru a contracara o amenințare militară este Armata Națională și sectorul de apărare, de aceea acesta trebuie dezvoltat.

„Pentru mine strategia este foarte bună pentru că a pus ca miez a sistemului de securitate – Armata Națională. Pentru că principalul element de descurajare a unei agresiuni este investiția în armată”, a afirmat Radu Burduja.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un consilier local al PSRM a luat la pumni șoferul unei dubițe, la Sângera

Un consilier local al PSRM a luat la pumni șoferul unei dubițe, la Sângera Șoferul unui automobil de marca Mercedes a blocat o dubiță și...

Opozantul rus Kara-Murza, spitalizat în închisoare

Opozantul rus Kara-Murza, spitalizat în închisoare Opozantul rus încarcerat Vladimir Kara-Murza, cunosut jurnalist, publicist şi om politic, care a supravieţuit la două tentative de otrăvire...

Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul

Eurostat: Luxemburg, Croaţia şi România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,3% în zona euro...

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024 La 28 iunie 2024, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 mil. dolari...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.