Radu Marian: De ce avem nevoie de referendum pentru aderare?

Publicat:

Radu Marian: De ce avem nevoie de referendum pentru aderare?

Republica Moldova mai are trei luni până la prezidențialele și referendumul din această toamnă. Discuțiile despre utilitatea și scopul referendumului se întețesc însă, mai ales în rândul opoziției, care nu susține această idee. Deputatul PAS, Radu Marian, a explicat în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, care sunt beneficiile aderării RM la UE, argumentând totodată în favoarea desfășurării referendumului.

Deschiderea Uniunii Europene către extindere și sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova în acest demers este inedit, iar ceea ce trebuie conștientizat este că acesta a crescut în contextul geopolitic actual. Or, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a determinat UE să devină mai fermă în susținerea regiunii, potrivit jurnal.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Drept răspuns la acest sprijin, cetățenii Republicii Moldova trebuie să dea de înțeles Bruxelles-ului nu doar că îl acceptă, dar și-l și doresc, lucru care poate fi demonstrat prin intermediul referendumului din această toamnă.

„Este important să explicăm încă o dată de ce are loc acest referendum. Deci, lucrurile în regiunea noastră s-au schimbat radical după invazia rusă în Ucraina. Uniunea Europeană este deschisă acum, mai mult ca niciodată, să accepte Republica Moldova ca membră a Uniunii Europene. Deci, aveam această oportunitate istorică pe care trebuie să o folosim, care nu era, apropo, atât de deschisă până recent. Asta înseamnă că și noi ca și cetățeni trebuie să dăm un răspuns clar și răspicat că noi ca și țară vrem să aderăm la Uniunea Europeană. Acest referendum îl facem pentru a consemna în Constituție acest obiectiv, astfel încât oricine va fi la guvernare în următorii 10, 15 sau 20 de ani, acest obiectiv să fie acolo”, a declarat Marian.

Aderarea însă înseamnă o serie de beneficii pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. Avantajele vor îmbunătăți substanțial condițiile și nivelul de trai și vor asigura dezvoltarea corectă a țării.

„Iar de ce este bine ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene noi am spus de multe ori. În primul rând, noi o să putem să asigurăm pacea și liniștea în țara noastră. Noi o să putem suport inclusiv financiar pentru școli, pentru drumuri. Noi o să putem să ne dezvoltăm economic, să avem venituri mai mari, așa cum țările membre ale Uniunii Europene s-au dezvoltat fulminant: Lituania, Polonia, România. Deci, beneficiile cumva sunt foarte clare”, a subliniat parlamentarul.

Având în vedere cele de mai sus, desfășurarea referendumului și consemnarea ulterioară în Constituție a obiectivului de aderare la Uniunea Europeană devin procese absolut firești. Iar aceste procese, conform spuselor deputatului, merg mult dincolo de actualul partid de guvernare sau actuala președintă a țării.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Din aceste motive, e firesc ca acest obiectiv să fie consemnat în Constituție. Este dincolo de ceea ce își dorește PAS sau își dorește Maia Sandu. Acest referendum nu este despre PAS sau despre Maia Sandu, ci este despre obiectivul nostru de a ne uni în jurul aderării. Și tocmai de aceea, eu nu sunt de acord cu declarațiile care spun că doar PAS-ul o sa aibă avantaje”, a conchis Radu Marian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Céline Dion ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris Céline Dion se află la Paris, cu trei zile înainte...

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM pentru 25 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 25 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana...

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce

Natalia Munteanu, căpitanul echipei naționale de fotbal feminin, s-a transferat la clubul de fotbal Fenerbahce Natalia Munteanu, portarul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii...

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia

Hackeri ucraineni au perturbat serviciile bancare online, telefonia mobilă şi internetul din Rusia Informaticieni experţi din serviciile de informaţii militare ucrainene au perturbat marţi sistemele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.