Rafael Correa NU scapă de închisoare! Curtea Supremă din Ecuador îi menține sentința grea

Publicat:

Justiţia din Ecuador a confirmat luni condamnarea la opt ani de închisoare pentru corupţie a fostului preşedinte Rafael Correa, punând capăt speranţelor sale de a încerca să ajungă vicepreşedinte al ţării în urma alegerilor programate pentru luna februarie a anului viitor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un tribunal al Curţii Supreme a respins “recursul în casaţie înaintat de apelanţi şi confirmă sentinţa pentru corupţie” pronunţată în aprilie împotriva fostului preşedinte din perioada 2007-2017 şi a altor 17 persoane, între care foşti miniştri şi directori de companii, a precizat instanţa.


Citește și : Navalnîi a ieşit din comă şi reacţionează la cuvinte

Rafael Correa trăieşte în Belgia din 2017 şi de la sfârşitul ultimului său mandat, când încă nu făcea obiectul nici unui proces.

Judecat în contumacie, prima sa condamnare, din aprilie, a fost confirmată la mijlocul lunii iulie în apel.

El a anunţat la mijlocul lui august că vrea să candideze pentru vicepreşedinţia ţării în cadrul unei coaliţii de stânga, în tandem cu unul dintre foştii său miniştri şi candidat la preşedinţie.

“Au făcut-o în cele din urmă. În timp record, au obţinut o sentinţă ‘definitivă’ pentru a mă descalifica din postura de candidat”, a reacţionat Correa pe reţelele de socializare.

“Nu înţeleg că tot ce fac ei îmi sporeşte sprijinul popular. Sunt bine. Ţineţi minte: singurul lucru la care ne condamnă este să câştigăm”, a adăugat el.

După un ultim recurs pe care îl mai poate depune apărarea, fostul preşedinte nu va avea dreptul să candideze, aşa cum prevede Constituţia ţării în cazurile de corupţie.

Curtea de Justiţie a stabilit că Rafael Correa şi mai mulţi dintre foştii săi colaboratori au primit mită în schimbul unor contracte cu diverse companii.

Fostul preşedinte se declară nevinovat şi denunţă un complot pus la cale de rivalul său, fost vicepreşedinte din timpul său şi actual şef al statului, Lenin Moreno.

Citește și : BoJo ‘s-a văzut cu sacii-n căruță’! Londra confirmă măsuri limitate pentru a clarifica dispozițiile privind Irlanda de Nord

Rafael Correa face de asemenea obiectul unei anchete pentru răpirea în 2012, în Columbia, a unui reprezentant al opoziţiei, Fernando Balda. Conform legislaţiei din Ecuador, el nu poate fi judecat totuşi în contumacie pentru această presupusă faptă.

Fostul preşedinte s-a făcut cunoscut la nivel internaţional în momentul în care i-a acordat azi diplomatic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra în iunie 2012 pentru a evita să fie extrădat în Suedia unde era acuzat de viol şi agresiune sexuală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.