Rafael Grossi confirmă o rotație a personalului AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Publicat:

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că directorul său general, Rafael Grossi, a confirmat o rotație a personalului agenției la centrala nucleară Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina, relatează CNN , informează mediafax.

Într-o serie de tweet-uri, AIEA a precizat că “prima rotație a misiunii de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie (ISAMZ) din Ucraina s-a încheiat, iar acum o nouă echipă consolidată de experți în materie de siguranță, securitate și garanții a AIEA se află la centrală”.


Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Grossi s-a declarat “extrem de recunoscător” față de cei doi experți care s-au aflat la uzină timp de cinci săptămâni, precum și față de cei patru membri ai noii echipe.

“Este o muncă crucială pe care o fac în circumstanțe foarte dificile și suntem foarte mândri de ei”, a spus el.

AIEA a confirmat, de asemenea, că bombardamentele care au avut loc joi într-o zonă industrială din apropierea centralei au avariat o linie electrică care asigura alimentarea cu energie electrică a unității 6 a reactorului, forțând unitatea să se bazeze temporar pe generatoarele diesel de urgență în locul acestora.

Agenția a precizat că cinci generatoare diesel au furnizat energie electrică reactorului timp de aproximativ o oră și jumătate, în timp ce o sursă alternativă de energie de la alte patru reactoare a fost conectată la unitate, “a cărei răcire a miezului a fost menținută în permanență”.

Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

Grossi și-a încheiat joi o vizită în Ucraina, precizând că, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, a reiterat că AIEA va continua să se ghideze după dreptul internațional, nerecunoscând anexarea de către Rusia a zonei în care se află centrala nucleară.

“Am făcut progrese în direcția unei zone de protecție a siguranței nucleare și a securității la centrala nucleară Zaporojie. Mă voi întoarce în curând la Kiev pentru a continua această schimbare importantă”, a scris el pe Twitter.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina Acceptarea condiției Rusiei ca Ucraina să fie neutră ar putea lăsa țara la mila Moscovei. Ce...

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit un nou sat în regiunea Doneţk...

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul...

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o – studiu

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o - studiu Soldații ruși sapă tranșee în apropierea centralei nucleare din Zaporojie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.